Külföld

A maffia hátráltatja Horvátország EU-csatlakozását

admin
admin

2008. 10. 29. 14:53

Maffiaperekben eljáró különbíróságokat hoztak létre, és más intézkedéseket is foganatosítanak Horvátországban a szervezett bűnözés visszaszorítására, amelynek terjedése már-már veszélybe sodorja az ország európai integrációs törekvéseinek sikerét.

Négy, kifejezetten a szervezett bűnözés ügyeiben eljáró különbíróságot alapítottak azzal, hogy gyors és hatékony pereket folytassanak le a maffia ellen. Emellett törvényi szabályozással kurtítják meg azokat az előnyöket, amelyeket az elítéltek élveznek a börtönökben: sokan szabad eltávozást kapnak hétvégére, és hozzáférhetnek maroktelefonhoz, illetve számítógéphez. Simonovic szerint javítani fognak a tanúvédelmi programon is, és megteremtik a gyors vagyonelkobzási eljárások lefolytatásának a feltételeit.

Horvátországban a közelmúltban egy sor súlyos bűntény történt, legutóbb, október 23-án a Nacional című lap volt főszerkesztőjét és tulajdonosát, Ivo Pukanicot ölték meg, és gyilkosság áldozata lett egy ismert ügyvéd lánya is. A bűncselekmények árnyékként vetültek Zágráb európai uniós csatlakozási törekvéseire, mivel a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc szerepel a Horvátországgal szemben támasztott legfőbb követelések között.

Ivo Sanader miniszterelnök a bűncselekmény-sorozat után nevezte ki Ivan Simonovicot az igazságügyi és Tomislav Karamarkót a belügyi tárca élére. Karamarko szerdán a parlamentben fogadkozott, hogy helyreállítja a rendőrség tekintélyét. A rendőrség fokozza az együttműködést az Interpollal és a szomszédos országokkal, illetve 250 rendőrrel erősítik meg a zágrábi köteléket, mivel a főváros volt a bűncselekmények zömének színhelye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.