Nagyvilág

Csehország nem alkalmas az EU-elnökségre?

Az Európai Parlamentben szerdán nyíltan kétségbe vonták Csehország alkalmasságát arra, hogy január elsején átvegye az Európai Unió (EU) soros elnökségét.

A prágai vezetésnek háttérbe kellene szorítani a belpolitikai csatározásait, hogy el tudja látni a közelgő soros EU-elnökséget – mondta Ingo Friedrich német EP-képviselő Brüsszelben. Ellenkező esetben Csehországnak fel kellene kérni az elnökségi sorban utána következő Svédországot, hogy vegye át tőle az elnöki teendőket – tette hozzá a CSU-politikus.

A pénzügyi válság miatt az EU nem engedheti meg magának, hogy cselekvésképtelenné váljon – figyelmeztetett Friedrich. Utalt Václav Klaus cseh elnök nyilatkozataira, amelyekben azt fejtegette, hogy nem tulajdonít jelentőséget országa január elsején kezdődő soros EU-elnökségének. Ráadásul Mirek Topolánek kormányfő belpolitikai helyzete is megingott azután, hogy konzervatív Polgári Demokratikus Pártja (ODS) vereséget szenvedett a napokban tartott regionális önkormányzati és részleges szenátusi választásokon – emlékeztetett az EP-képviselő.

Figyelmeztető szavait saját elmondása szerint “Európa javát szolgáló felhívásnak” szánta Csehországhoz, hivatalos felszólítást az Európai Parlament nem fog közzétenni. A német képviselő elismerően szólt a mostani uniós elnökségről Nicolas Sarkozy francia államfővel. “Valóságos áldás, hogy a forgószél Sarkozy magához ragadta a kezdeményezést” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik