Nagyvilág

Soros Obama mellé állt?

Soros György milliárdos amerikai üzletember olyan katolikus szervezeteknek nyújt pénzügyi támogatást, amelyek elfogadható elnökjelöltnek tüntetik fel Barack Obamát, a Demokrata Párt jelöltjét - írta a keddi The Washington Times.

A “Kövesd a pénzt” című jegyzetben az olvasható, hogy Soros támogatja két baloldali katolikus csoport, a Katolikusok Szövetségben és az Egyesült Katolikusok nevű szervezet működését. Erről Bill Donohue, egy harmadik szervezet, a Katolikus Liga elnöke számolt be. Mint írta, a szóban forgó, Soros által támogatott két csoport támogatja a művi vetélést, és úgy állítja be, hogy Obama liberális világnézete nem ellentétes az egyház tanításával.

Donohue közlése szerint Soros György – akiről, mint írta, közismert, hogy gyűlöli a katolikus egyházat – 2006-ban a Nyílt Társadalom Intézeten keresztül 100 ezer dollárral segítette a Katolikusok Szövetségben nevű csoportot, kétszer akkora összeggel, mint amennyivel 2005-ben.

Donohue felhívja a figyelmet arra, hogy John Podesta, a Soros által finanszírozott Amerikai Haladás Központja nevű intézmény vezetője “elismerte”, hogy szoros kapcsolatot alakítottak ki a két baloldali katolikus csoporttal. Podesta egyébként Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Ház kabinetfőnöke volt, és ugyanerre a posztra esélyes egy esetleges Obama-adminisztrációban is, a demokrata elnökjelölt közeli tanácsadói közé tartozik.

A Katolikus Liga vezetője hangsúlyozza: ők nem fogadnának el pénzt Sorostól. A két említett csoport viszont “az ő érdekeit szolgálja”, az abortuszt vállalható katolikus nézetnek állítják be. Charles Chaput denveri érsek idén októberben úgy foglalt állást, hogy a Katolikusok Szövetségben és az Egyesült Katolikusok nevű szervezet nem a katolikus egyház szolgálatában áll.

Soros György magyar származású üzletemberről az amerikai sajtó korábban azt írta: 2004-ben 27,5 milliárd dollárt költött arra, hogy megakadályozza George Bush elnök újraválasztását. A 2008-as elnökválasztási versenyben pedig nem titkolta Obama iránti rokonszenvét, egy ízben megjegyezte: ha a demokrata párti szenátor nyeri meg a választást, az Egyesült Államok visszaszerezhetne valamennyit elvesztett tekintélyéből. Egy másik alkalommal úgy nyilatkozott, hogy Obama kijavíthatja a Bush-kormányzat hibáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik