Nagyvilág

Grúzia újabb katonai konfliktustól tart

Grúzia újabb katonai konfliktustól tart az orosz csapatok jelenléte miatt - mondta Göncz Kinga külügyminiszter azt követően, hogy tárgyalt Miheil Szaakasvili grúz elnökkel kedden Tbilisziben.

Az a félelem fogalmazódik meg, hogy ennek itt még nincs vége, vagy nem feltétlenül van vége. Mivel a csapatkivonások után az orosz erők néhány olyan helyen ottmaradtak, amelyek stratégiailag fontosak lehetnek, felmerül a félelem, hogy még lehetnek további tervek – mondta Göncz Kinga a találkozó után.

A jelenlegi helyzetben nagyon sok múlik azon, hogy meddig tart ki az EU egységes álláspontja mellett, mennyire szilárdan áll ki a nemzetközi közösség az alapelvek mellett – tette hozzá. A grúz elnök és a magyar külügyminiszter találkozóján szó volt Grúzia NATO-integrációjáról is. Göncz Kinga megerősítette, hogy Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti közeledését.

Az oroszok az augusztusi háborúig békefenntartókként állomásoztattak katonákat Dél-Oszétiában és Abháziában. Az ötnapos háború során az orosz csapatok mélyen benyomultak Grúzia belső területeire. A fegyverszüneti megállapodás értelmében az oroszoknak október közepéig kellett kivonulniuk ezekről a területekről.

A grúz álláspont szerint azonban a múlt héten több tucat orosz páncélozott harckocsi sorakozott fel a vitatott Ahalgori térségben. A Dél-Oszétia délnyugati sarkában fekvő területnek Tbiliszi szerint vissza kellene kerülnie grúz ellenőrzés alá a tűzszüneti megállapodás alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik