Nagyvilág

Egy hét van a választásokig

Egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt Obama arra hívta fel a figyelmet, hogy a republikánus jelölt a jelenlegi elnök téves politikáját folytatná. McCain egy kampányrendezvényen azonban éppen a Bushsal, valamint Obamával való különbségeket hangsúlyozta.

Egy hétre vagyunk attól, hogy megváltoztassuk Amerikát – mondta Barack Obama egy hétfői választási gyűlésen az Ohio állambeli Canton városában megtartott kampányrendezvényen. A demokrata elnökjelölt stábja záró vitának nevezte az utolsó héten megtartott Obama beszédeket, melyek fő üzenete mozgósítás a végsőkig.

A választási gyűlésen az afroamerikai jelölt azt is elmondta, hogy most túl sok forog kockán – írja a CNN. „Most nem vehetünk vissza, egyetlen napra, egyetlen percre, pillanatra sem. Most nem” – hangsúlyozta Obama. Felhívta a figyelmet arra is, hogy noha a statisztikák az ő javára állnak, a választásokat nem statisztikákkal nyerik. „Úgy kell dolgoznunk, mintha a jövőnk múlna rajta, mert igenis a jövőnk múlik rajta” – tette hozzá.

A kampányeseményen a demokrata politikus újra megpróbálta John McCain és George Bush politikájának hasonlóságát kihangsúlyozni. „McCain szenátor azt mondja, nem tölthetjük az elkövetkezendő négy évet azzal, hogy arra várunk, majd csak fordul a szerencse. Nos, talán mindannyian megértik, hogy a legnagyobb hazárdírozás az lenne, ha követnénk tovább azt a Bush-McCain politikát, ami megbukott az elmúlt nyolc évben” – húzott párhuzamot a jelenlegi elnök és a republikánus elnökjelölt között.

McCain kilépne Bush árnyékából

„Jellemző, hogy Barack Obama záró vitájában képtelen volt mondanivalóját egyetlen felmutatható eredménnyel alátámasztani. Ez a vita ugyanazt a régóta ismert politikát hivatott beharangozni, amelyet munkahelyek megszüntetése és adóemelés fémjelez” – hangzott a reakció Tucker Bounds republikánus szóvivő szájából.

John McCain eközben igyekezett meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy az ő elnöksége egészen más politikai nyomvonalat fog követni, mint a jelenleg elnöklő Geroge W. Bush.”Ez egy alapvető különbség Obama szenátor és köztem. Mindketten ellenezzük Bush gazdaságpolitikáját, ő azonban azt állítja, hogy az adók túl alacsonyak, míg én úgy vélem, hogy a kiadások voltak túl magasak” – mondta ugyancsak Ohio államban, egy Dayton városban rendezett kampánygyűlésen a republikánus jelölt.

McCain azt is megpróbálta ráhúzni Obamára, hogy a demokrata jelölt a javak újraelosztására törekszik majd. Ezt egy 2001-es rádióinterjú felvételével is igyekezett bizonyítani, melyen Obama azt bizonygatja, hogy a civil mozgalmak egyik kudarca, hogy a Legfelsőbb Bíróság sosem foglalkozott a javak újraelosztásával. „Obama változása egyet jelent. Elveszik a pénzedet és odaadják valaki másnak” – játszott rá a hangulatra McCain.

A republikánus jelölt emellett kifejtette még aggodalmát egy demokrata túlsúlyú Fehér Házzal szemben. „A gazdaság lassulására nem az adóemelés a megfelelő válasz, de pontosan ez fog történni, ha a demokraták abszolút többséghez jutnak a Fehér Házban. Obama, Pelosi és Reid egymás mellett. El tudják ezt képzelni? – ijesztgetett McCain.

Floridában szoros a verseny

A választásokig már csak kevesebb, mint egy hét van hátra, így mindkét jelölt a kulcsfontosságú Ohio államban kampányolt, ahol húsz elektori hely forog kockán. Ezután Pennsylvaniába vezet majd az útjuk.

Obama 4 százalékkal vezet McCain előtt Ohioban, ahol 50-46 az arány a CNN felmérései alapján. Ugyanez az arány Pennsylvaniában, ahol már 51-41 az eredmény Obama javára. Eközben az alelnökjelöltek is intenzíven kampányolnak, Palin Virginiában, Biden pedig Észak-Karolinában és Floridában. Utóbbiban talán a legszorosabb az állás a felmérések alapján. Itt Obama csak 48-46 arányban vezet vetélytársa előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik