Nagyvilág

Szíriában háborúzik az USA

Amerikai helikopterek portyáztak Szíriában az iraki határhoz közel. Szír források szerint a támadás során nyolc ember meghalt, köztük négy gyermek.

Vasárnap délután öt óra körül négy amerikai helikopter hatolt be illetéktelenül a szír légtérbe, átlépve a szír-iraki határt al-Boukamalnál. Az amerikai gépek nyolc kilométer mélyen hatoltak be az Irakkal nyugaton határos Szíriába egészen al-Sukariah-ig, ahol egy rekonstrukció alatt álló épületre nyitottak hirtelen tüzet. A támadásban nyolc ember meghalt, köztük négy gyermek és egy házaspár. Többen megsebesültek – írja a Sana, szír híportál. A helikopterek a támadás után Irak felé elhagyták Szíriát.

A szír kormány elítéli a támadást, és azt területi integritása súlyos megsértésének tekinti. Az Egyesült Államok eleinte nem cáfolta és nem is erősítette meg a támadásról szóló híreket. Később az amerikai hadsereg egyik szóvivője azt állította, hogy csapataik külföldi al-Kaida csoport ellen hajtottak végre támadást. Az Egyesült Államok az utóbbi időben többször vádolta azzal Szíriát, hogy határain át külföldi milíciákat enged Irakba. Damaszkuszban beidézték az iraki és az amerikai nagykövetet, hogy adjanak számot a történtekről.

„Szíria elítéli ezt az agresszív cselekményt, és az amerikai haderőt tartja felelősnek az akcióért és annak következményeiért is” – nyilatkozta egy kormányzati tisztviselő. A BBC külügyi szakértője, Jonathan Marcus szerint ez volt az első támadás, amelyet az amerikai hadsereg Szíria területén vitt véghez. A szakértő furának tartja az időzítést. A Bush-adminisztráció ugyanis a végéhez közeledik, és az Egyesült Államok számos európai szövetségese – különösen Nagy Britannia és Franciaország – szívesen kötné szorosabbra a szálakat Szíriával.

A terület, ahol a támadást végrehajtották, egyébként közel esik az iraki határváros Qaimhoz, amely fontos átkelőhely a szunnita felkelést támogató harcosok, fegyver és pénz számára. Az eset után a támadás helyszínén jelentős mennyiségű szír katonai erők jelentek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik