Külföld

Neonácik zavarták meg a kommunisták koncertjét

admin
admin

2008. 10. 27. 15:00

Feltételezett neonácik zavartak meg egy kommunista fiatalok által szervezett rockkoncertet a felső-ausztriai Braunauban, Adolf Hitler szülőhelyén.

A tartomány rendőrkapitánya hétfőn közölte, hogy az úgynevezett tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján legalább egy személy ellen feljelentést tettek.

Tájékoztatója szerint a szervezők elmondták, hogy mintegy huszonöt személy zavarta meg a koncertet. Benyomultak a terembe, és hangosbeszélőkön azt követelték, hogy Adolf Hitlert tüntessék ki Nobel-díjjal. Az egyikük horogkeresztes zászlót lengetett.

A rendőrkapitány túlzónak nevezte a szervezők által megadott számot, de hogy pontosan mennyien lehettek a betolakodók, maga sem tudta megmondani. Közlése szerint a randalírozók szétszéledtek, mielőtt a rendőrök a helyszínre értek volna. Azt a személyt viszont név szerint ismerik, aki a zászlót lengette: ellene feljelentést tettek a tilalmi törvény alapján.

A Verbotsgesetzet 1947-ben fogadták el. A náci szervezetek újraalapítását és a náci propagandát tiltó, a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján, amelyet a 90-es évek elején tovább szigorítottak, egytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket.

Tíztől húsz évig – különösen veszélyes esetben pedig életfogytig – terjedő elzárásra ítélhetik a náci szervezetek újraalapítóit és az azokban vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható börtönbüntetés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.