Nagyvilág

Megvannak Obama és McCain miniszterei?

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje a gazdasági válság közepette és miközben az Egyesült Államok két külföldi háborút is vív, gyors kormányváltásra készül; stábja már megszellőztetett olyan személyek neveit, akik tagjai lennének egy majdani demokrata adminisztrációnak - írta a The New York Times.

Környezetéből származó értesülések szerint Obama, ha nyer, a választás után hamarosan megnevezi kormányának legfontosabb tagjait, köztük a gazdasági és a biztonsági kabinet vezetőit.

Az Obama-stáb már a jelöltek életrajzait rostálja, fogalmazzák a politikai alapvetéseket és tervezik, hol tartsa az újonnan megválasztott elnök első sajtókonferenciáját. A The New York Times szerint a Capitoliumon már széles körben találgatják, hogy kik kerülhetnek a vezető pozíciókba.

Obama csapata

A Fehér Ház kabinetfőnöki tisztségre Tom Daschle volt dél-dakotai demokrata szenátor a legesélyesebb. A pénzügyminiszteri posztra Timothy Geithner, a New York-i szövetség tartalékbank elnöke tűnik befutónak. A kétpártiság szellemében Obama valószínűleg megtartaná a Bush-adminisztráció egy vagy két tagját, közöttük Robert Gates védelmi minisztert. Őt egyébként esetleg John McCain is átemelné a saját kormányába, ha megnyerné az elnökválasztást.

Az amerikai diplomácia vezetője Obama kormányában Richard Lugar indianai republikánus szenátor lehetne, de az esélyesek között emlegetik még John Kerry massachusettsi szenátort, a 2004-es elnökválasztás demokrata jelöltjét és Richard Holbrooke-ot, volt ENSZ-nagykövetet. Holbrooke-nek, aki külügyi államtitkár-helyettesként is szolgált két ízben, szoros magyar kötődése van: felesége Kati Marton magyar származású amerikai újságírónő.

McCain csapata

John McCain a kiszivárgott információk szerint Robert Zoellicket, a Világbank elnökét vagy Joseph Lieberman független szenátort kérné fel külügyminiszterének. Liebermant – akiről korábban az a hír járta, hogy McCain alelnökjelöltjének szánta, de aztán lebeszélték, mondván, hogy a connecticuti szenátor még nála is liberálisabb – ugyancsak esélyes lenne egy republikánus kormányban a védelmi miniszteri posztra, ha McCain mégsem tartaná meg Robert Gatest.

McCain pénzügyminiszteri jelöltjei között van Robert Zoellick mellett Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, sőt, még Michael Bloomberg New York-i polgármester is.

A kabinetfőnöki posztra ugyancsak esélyes John Podesta, aki már Bill Clinton kormányában is ugyanezt a tisztet töltötte be, már megírta Obama beiktatási beszédének vázlatát.

Nagy szövetség

A tervek szerint Obama egy új nagy szövetség megteremtését fogja majd szorgalmazni az Egyesült Államok és a világ között, meghirdeti az iraki csapatok kivonását, elkötelezi magát az afganisztáni háború mellett, és ígéretet tesz, hogy 10 éven belül felére csökkenti a szegénységet az Egyesült Államokban, programot indít arra, hogy Amerika 2050-ig 80 százalékkal csökkentse az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik