Nagyvilág

Jobbra fordult Litvánia

A Haza Szövetsége konzervatív ellenzéki párt nyerte meg a litvániai parlamenti választásokat - jelentette be a balti ország központi választási bizottsága hétfőre virradóra, a választások második fordulója után.

A testület a leadott szavazatok 99 százalékának összesítése alapján közölte: a Haza Szövetsége a két választási fordulón összesen 44 képviselői helyet szerzett a 141 fős vilniusi parlamentben, a Seimasban. Az eddig kormányzó litván szociáldemokraták 26 mandátummal a második helyen végeztek.

Az eredmények tükrében Litvániában hét évnyi baloldali kormányzást követően először alakulhat jobbközép kormány. Andrius Kubilius volt miniszterelnök, a Haza Szövetsége vezetője közölte: arra számít, hogy kormányalakítási megbízást kap.

A Haza Szövetsége ugyan győzött a választásokon, de nem került többségbe a parlamentben, így az 1991-es függetlenné válás óta eltelt időszakhoz hasonlóan ismét többpárti koalíció fogja kormányozni az egykori szovjet tagköztársaságot. Kubilius máris bejelentette, hogy kormányalakítási tárgyalásokat kezd három kisebb jobbközép párttal. Ha a koalíció létrejön, az új jobbközép kabinetnek 79 fős támogatottsága lehet a Seimasban. A Haza Szövetsége Oroszország politikájának éles bírálója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik