Nagyvilág

A GAZ is leáll

Az orosz autóipar egyik fellegvárában, a Nyizsnyij Novgorod városában lévő GAZ-nál hétfőn leállították a teherautók gyártását, a Magyarországon is jól ismert GAZelle márka gyártósorainak dolgozói kényszerszabadságot, és ez időre szokásos fizetésük kétharmadát kapják.

A gyár illetékesei szerint a termelés leállítására elsősorban a bankokat érintő válság, a bakok hitelezési képtelensége miatt volt szükség, a járműpiacon komoly finanszírozási problémák jelentkeztek. A Kommerszant című üzleti lap szerint a gyári termelés mérséklése mellett a 115 ezres alkalmazotti létszám 20 százalékos csökkentésére is sor kerülhet, a vállalatcsoport idei eredménye a tavalyinál jóval rosszabb lesz.

A GAZ csoportot Oleg Deripaszka orosz milliárdos tulajdonolja. A csoport főbb üzemeiben ebben a hónapban már elrendeltek termelési szünetet, tapasztalva a kisteherautók iránti kereslet 10 százalékos csökkenését. Egyes vélemények szerint a kibocsátás az idén a tavalyinál 30 százalékkal is kisebb lehet, az üzemi eredmény 40-50 százalékkal, az árbevétel 7-8 százalékkal eshet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik