Nagyvilág

Alig nő az eurózóna GDP-je

Jövőre 0,7 százalékkal növekedhet az eurózóna GDP-je - olvasható az Európai Növekedési és Foglalkoztatási Figyelő (ENFF) legújabb kiadásában.

Az ENFF előrejelzése – amelyet az Allianz Csoport juttatott el az MTI-hez – optimistább, mint a Nemzetközi Valutaalapé (IMF). Az IMF októberi előrejelzésében 0,2 százalékos növekedést jósolt az euróövezetben jövőre, az ENFF 2008-ra 1,2 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Az euróval fizető uniós tagállamokban az ENFF előrejelzése szerint 2,3 százalékos infláció várható 2009-ben, amely 1,2 százalékkal alacsonyabb, mint a 2008-ra várt 3,5 százalékos ütem.

Az ENFF 2009 első negyedévében nullához közeli gazdasági növekedéssel és 2,8 százalékos inflációs rátával számol. A következő év további időszakában azonban fokozatos gazdasági növekedést, és 2009 második negyedévének végére 2,2 százalékra csökkenő inflációt várnak.

Az eurózóna két legnagyobb gazdaságában, Németországban és Franciaországban 0,7 százalék körüli – tehát az euróövezet átlagának megfelelő – növekedéssel számolnak jövőre, míg Olaszország és az Egyesült Királyság 0,5 százalék körüli, Spanyolország pedig 0,4 százalékos növekedésre számíthat. A főbb euróövezeti gazdaságok növekedési rátáiban látható közeledés valójában komoly strukturális különbségeket takar – hívja fel a figyelmet az összegzés.

Az ENFF szerint Európa 2009-ben képes lesz a gazdasági regenerálódásra, köszönhetően a viszonylag versenyképes vállalati szektorának, a pénzügyi piacán tapasztalható viszonylag kis mértékű kilengéseknek, a személyes megtakarítások magas szintjének, javuló emberi erőforrás-bázisának és viszonylag erős államháztartásainak.

Az Európai Növekedési és Foglalkoztatási Figyelő egy kétévente összeállított kiadvány, és az úgynevezett “Lisszaboni Agendából” levezetett kritériumok alapján teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik