Külföld

Mégis választ Izrael

admin
admin

2008. 10. 26. 18:17

Öthetes intenzív egyeztetés után feladta az új koalíció tető alá hozására tett kísérleteket vasárnap Izraelben a kormányalakítással megbízott Cipi Livni külügyminiszter, így valószínűleg előre hozott választásokat tartanak a zsidó államban. A politikusasszony közölte: nem akar minden áron kormányfő lenni.

Livni egyenes tévéadásban jelentette be Simon Peresz államfővel az oldalán, hogy noha mindent megtett, nem sikerült kormányképes szövetséget összekovácsolnia. Kérte Simon Peresz elnököt, hogy tűzze ki az idő előtti parlamenti választások időpontját.

Simon Peresz elnök közölte, a vonatkozó előírásoknak megfelelően még konzultál a parlamenti pártok vezetőivel – három napja van erre -, de rögtön hozzátette: nem tragédia választásokat tartani.

Livni, a kormányzó centrista Kadima párt vezetője azt mondta, a koalíciós partnernek kiszemelt pártok vezetői, akikkel az elmúlt hetekben tárgyalt, “lehetetlen követeléseket” támasztottak együttműködésük fejében, az ultraortodox Sasz párt például a gyermekek után járó állami támogatás nagyarányú – átszámítva 200 millió eurós – emelését. “Van olyan ár, amelyet meg lehet fizetni, és van olyan ár, amelyet mások hajlandók megfizetni, de én nem. Én nem fogok újabb terheket róni az országra és annak népére, csak azért, hogy miniszterelnök legyek” – fogalmazott.

Eli Jisaj, a Sasz első embere azt mondta, feltételeik között szerepelt az is, hogy Jeruzsálemet nem osztják meg Izrael és a palesztinok között, de Livni válasza az volt, hogy ezt nem tudja megígérni. (A palesztinok azt szeretnék, ha Kelet-Jeruzsálem lenne majdani államuk fővárosa.) Az izraeli rádió hírmagyarázata szerint a Sasz már a jobboldali Likuddal kötendő koalícióra készül.

Közvélemény-kutatások szerint jelenleg a Benjamin Netanjahu vezette Likud párt támogatottsága a legnagyobb, igaz, csökkent a Kadimával szembeni előnye azután, hogy Cipi Livni lett a centrista párt elnöke. Netanjahu – aki 1996 és 1999 között egyszer már volt Izrael miniszterelnöke – ellenzi, hogy a zsidó állam jelentősebb területi engedményeket tegyen a palesztinoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.