Nagyvilág

Veszélyben a sajtószabadság Horvátországban

Az Európa Tanács szerint veszélybe került a sajtószabadság Horvátországban a Nacional című hetilap volt főszerkesztőjének és marketing-igazgatójának a meggyilkolásával.

“Ezek a gyilkosságok nem csak a közbiztonságot veszélyeztetik, de a sajtó- és szólásszabadságot is fenyegetik” – mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára pénteken. Hangsúlyozta, hogy a sajtó két munkatársának megölése nyilvánvalóan a szervezett alvilág által elkövetett gyilkosságok körébe tartozik.

Az Európa Tanács sajtószabadság-képviselője, Andrew McIntosh kijelentette: “Horvátországban nem szokatlan, hogy halálosan megfenyegetnek újságírókat. A demokráciát és a jogállamiságot kérdőjelezi meg, ha ezeket az eseteket nem vizsgálják ki teljes mértékben”. Az ügyészségnek, a rendőrségnek és a bíróságoknak gondoskodni kell arról, hogy a tetteseket üldözzék és megbüntessék.

A Nemzetközi Újságíró-szövetség (FIJ) határozottan elítélte a gyilkosságokat. Brüsszelben nyilvánosságra hozott közleményében egyúttal óva intett “a sajtószabadságot és az oknyomozó újságírást fenyegető erőszakhullámtól Horvátországban”.

“Sokkolóan hat, hogy Európában megtörténhet egy ilyen erőszakcselekmény és felszólítjuk a hatóságokat, haladéktalanul folytassanak le minden vizsgálatot, hogy megtalálják a felelősöket” – hangsúlyozta Aidan White, a FIJ főtitkára. A kormánynak megfelelő védelmet kell nyújtani a fenyegetett újságíróknak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik