Külföld

Nyomoznak a korrupciós Strabag-ügyben

admin
admin

2008. 10. 24. 13:09

A bécsi államügyészség nyomozást indított Hans Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen azzal a gyanúval, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegálisan pénzadományokat juttatott magyarországi pártoknak - írta pénteki számában a FORMAT osztrák hetilap.

A gazdasági-üzleti magazin értesülése szerint a vizsgálat kiterjed Alexander Zachra, a Strabag lobbicége, az “eurocant” volt vezetőjére, liberális politikusra is. A FORMAT úgy tudja, hogy a nyomozással a szövetségi bűnügyi hatóságot bízták meg. A hetilap közölte, hogy mindezt megerősítette Gerhard Jarosch, az államügyészség szóvivője.

Régi ügy

A szeptember 28-i ausztriai parlamenti választást megelőző kampány idején bukkantak fel ismét – jobbára a sajtóban – azok a vádak, hogy az építőipari cég a 2000-es évek elején adományokat nyújtott magyarországi pártoknak, részint azért, hogy – mint a FORMAT írta – kartelltevékenységéért kisebb büntetéseket rójanak ki rá, részint azért, hogy beruházási megbízásokat nyerjen el.

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a gyanúk alapján a kifizetések az Alexander Zach irányította “eurocanton” keresztül, különböző egyesületek közbeiktatásával történtek. (Zach 2006-ig volt a lobbicég ügyvezetője, egyidejűleg a Liberális Fórum (LIF) elnöke.

A párt indult a szeptemberi választáson, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe, amibe valószínűleg belejátszott, hogy Zach nem sokkal a szavazás előtt kénytelen volt lemondani tisztségéről az ellene felmerült különböző gyanúk miatt. Haselsteiner ugyancsak kötődik a LIF-hez, a szervezet legfőbb pénzügyi támogatójaként tartják nyilván.)

Újabb 10 akta?

A FORMAT információi szerint a mostani, előre hozott választás előtt egy héttel Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselő, aki először a 2006-os választási kampány során hozakodott elő a megvesztegetési vádakkal, tíz, az ügyre vonatkozó aktát nyújtott át az államügyészségnek. Ugyancsak a testület rendelkezésére áll az a CD-ROM, amely állítólag a LIF és az “eurocant” több ezer e-mailjét és okmányát tartalmazza.

A hetilap utalt arra, hogy Hans Peter Haselsteiner a sajtóban megjelent gyanúsításokat rágalmaknak minősítette, és közölte, hogy a vádakat a magyarországi ügyészség már 2006-ban kivizsgálta, és a nyomozást beszüntették.

A FORMAT mindazonáltal hozzáfűzte: lényegét tekintve arról van szó, hogy a magyar testület a vonatkozó törvény hiányában illetéktelennek nyilvánította magát, és nem folytatta tovább a vizsgálatot. Azonban ez is megváltozott, és a korrupciós ügyekért felelős budapesti főügyészség (Központi Nyomozó Főügyészség) ugyancsak felvette a nyomozás fonalát, sőt egy bennfentes szerint jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz – írta a magazin.

A hetilap végezetül megjegyezte, hogy Haselsteiner szóvivője nem kívánta kommentálni a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, csupán annyit mondott: “Mi semmiről sem tudunk”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.