Nagyvilág

A magrebi országokból érkezhetnek a terroristák

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó, a magrebi (észak-afrikai arab) országokban tevékenykedő terrorista csoportok egyre nagyobb veszélyt jelentenek Nyugat-Európára - hangsúlyozta a német hírszerzés (BND) vezetője.

A szervezet berlini tanácskozásán Ernst Uhrlau annak a nézetnek adott hangot, hogy a lehetséges terrortámadások célpontjai egyre messzebb terjednek. Uhrlau szerint a Magreb-országokból kiinduló terror az elmúlt év eleje óta új méreteket öltött. A Magreb az Egyiptomtól nyugatra fekvő észak-afrikai területeket, négy országot – Marokkót, Algériát, Tunéziát és Líbiát – foglalja magában.

A BND vezetője arról számolt be: noha a szóban forgó terrorcsoportok vezetői erre vonatkozóan hivatalos döntést még nem hoztak, a német hírszerzés információi szerint gyakorlatilag eldőlt, hogy terrortámadásaikat Európára, s ezen belül elsősorban Nyugat-Európára kiterjesztik. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy e csoportok Európában sok szimpatizánssal rendelkeznek – jelentette ki Uhrlau, aki figyelmeztetett, hogy a magrebi országokba utazó európai állampolgárok szintén veszélynek vannak kitéve.

A hírszerzés vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a terroristák egyre hatékonyabban alkalmazzák az internetet különböző akcióik előkészítéséhez. Szavai szerint az al-Kaida ügyesen bánik az új médiumokkal abból a célból, hogy lendületbe hozza a “globális iszlám tömegmozgalmat.” Ernst Uhrlau nem zárta ki, hogy a jelenlegi nemzetközi pénzügyi válság tovább bátoríthatja a terroristákat. Többen közülük ugyanis úgy értékelhetik, hogy a válság amúgy is megrázta az Egyesült Államokat, s ez újabb támadásokra sarkallhatja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik