Nagyvilág

Felkerült a netre McCain hadifogoly interjúja

Az INA francia nemzeti audiovizuális archívum feltette az internetre annak az interjúnak eddigi legbővebb változatát, amelyet John McCain jelenlegi amerikai elnökjelölttel még 1967-ben készített a francia televízió McCain vietnami fogsága idején.

A 4 perc 33 perces felvételen Francois Chalais riporter kérdezi az ágyon fekvő, félmeztelen, dohányzó McCaint repülőgépe lelövéséről és foglyul ejtéséről. Az amerikai vadászpilóta gépét 1967. október 25-én lőtték le Hanoi felett és ejtőernyőjével egy közeli tóba esett. McCain a felvételen elmondja, hogy a vietnamiak kimentették a tóból és válságos állapotban szállították kórházba. Hozzátette, hogy fogva tartói jól bánnak vele, és az étel, amit kap, “bár nem párizsi színvonalú”, ehető.

Az interjú pontos dátuma ismeretlen, de valószínűleg 1967 végén készülhetett. A francia televízió Panorama című műsorában 1968 januárjában vetítették először. John McCain csak 1973. márciusában, két hónappal a párizsi békemegállapodás után nyerte vissza szabadságát.

Mei Chen Chalais, a riporter özvegye, aki a felvétel jogait birtokolja, elmondta, hogy a fekete-fehér film egyes részletei fent vannak különböző fájlmegosztó portálokon – többek között a YouTube.com oldalon is, több változatban, montírozva is – és fel is használják azokat engedélye nélkül Franciaországban és főleg az Egyesült Államokban, mindenekelőtt McCain választási hadjáratában. A republikánus elnökjelölt kampányoldalán is látható belőle néhány másodperc. Az özvegy ügyvédei összesen hét tv-csatornától követelnek jogdíjkártérítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik