Nagyvilág

Fej-fej mellett McCain és Obama

Az utóbbi hetek biztos demokrata előnye után váratlan eredményt mutat az AP-GfK legfrissebb közvélemény-kutatási barométere. A valószínű szavazók között a két amerikai elnökjelölt, John McCain és Barack Obama lényegében fej-fej mellett halad a szerdán közzétett adatok szerint.

Az Obama-Biden demokrata párosra a megkérdezettek 44, míg a McCain-Palin republikánus kettősre 43 százaléka szavazna, ha most lenne a választás. Ez egészen meglepő adat, hiszen a korábbi kutatások arról tanúskodtak, hogy Obama hátradőlhet: a pénzügyi válság kibontakozásával szeptember közepe óta szilárd, 6-10 pontos előnyre tett szert.

Jót tett a válság Obamának

A 13 nappal a választás előtt ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint McCain támogatottsága a fehér, valamint az évi 50 ezer dollárnál kevesebbet kereső szavazók körében országosan erősödött.

Elemzők egyetértenek, Obama ügyét nagyban előrelendítették azok, akik szerint a demokrata szenátor alkalmasabb a gazdasági válság kezelésére. Ugyanakkor arról is egyetértés mutatkozik, hogy a választási verseny kimenetelét nem lehet biztosra venni.

Félnek a több adótól

A washingtoni George Washington Egyetem felmérése szintén azt mutatja, hogy Obama és McCain küzdelme kiegyenlített. Más kutatóintézetek viszont továbbra is Obama biztos vezetéséről számolnak be; a The Washington Post/ABC News 9, a The Wall Street Journal/NBC News 10, a Pew-intézet pedig 14 pontos Obama-előnyről tud.

Az AP-GfK-felmérés az utóbbi napokban, a múlt szerdai utolsó elnökjelölti vita után készült, amelyen McCain különösen erősen szerepelt az első kettő összecsapáshoz képest. Azóta javult megítélése a gazdasági és pénzügyi válság kezelését illetően. A válaszadók csaknem fele úgy véli, hogy egy Obama-adminisztráció alatt többet kellene adóznia a mostaninál, míg egy McCain-kormány esetében ugyanettől csak az amerikaiak egyharmada tart.

A közvélemény-kutatás szerint minden 10 demokratából 8 Obamát támogatja, viszont minden 10 republikánusból 9 szavazna McCainre. A függetlenek között a két jelölt népszerűsége nagyjából azonos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik