Nagyvilág

Erdélyben is emlékeztek

Erdély szinte valamennyi jelentős városában, de a kisebb településeken is megemlékeztek csütörtökön az 1956-os magyar forradalom áldozataira.

Az idei ünnepség központja Csíkszereda, ahol a magyar és a román államfő is beszédet mond a helyi rendezvénysorozat csúcspontjának számító esti megemlékezésen. A székelyföldi városban már délelőtt megkoszorúzták a Kalász negyedi temetőnél felállított 1956-os kopjafát.

Sepsiszentgyörgyön a Volt Politikai Foglyok Szövetségének a Kovászna megyei szervezete és az erdélyi ’56-os Bajtársi Társaság tagjai keresték fel egykori társaik sírját. Kézdivásárhelyen a Szoboszlai-perben kivégzett hősök emlékére állított kopjafánál rótták le kegyeletüket a református kollégium tanárai és diákjai, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselői. Kovászna városban a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezetének vezetői a központi parkban álló ötvenhatos emlékműnél tartottak megemlékezést.

Marosvásárhelyen a Vártemplom udvarán felállított kopjafánál emlékeztek, este pedig a Kővirág együttes tartott előadást. Kolozsváron ökumenikus istentiszteletet tartottak a belvárosi unitárius templomban. Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának udvarában, Érmihályfalván pedig a helyi, 2006-ban felavatott emlékműnél emlékeztek a forradalom hőseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik