Külföld

Sarkozy mentőövet dobna az uniós vállalatoknak

admin
admin

2008. 10. 21. 13:38

Azt ajánlotta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden az Európai Unió tagországainak, hogy hozzanak létre állami befektetési alapokat, amelyek révén elkerülhetővé válik, hogy a pénzügyi válság miatt bajba került cégek külföldi kézbe kerüljenek.

Az államfő erről az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén beszélt kedden, beszámolva az EU-tagországok múlt heti állam- és kormányfői találkozójának eredményeiről. Utóbbi megállapításával összhangban, miszerint a válság kezd átgyűrűzni az úgynevezett reálgazdaságba, Sarkozy úgy vélte, az unióban a pénzügyi után most meg kell fontolni egy közös gazdasági válasz kidolgozásának lehetőségét.

Megismételte, fontos, hogy az EU egységesen lépjen fel a válság ellen, hiszen így erősebb, de – mint fogalmazott – „az egység nem azt jelenti, hogy minden tagállamban ugyanazt a választ kell adni”.

A múlt heti kormányfői találkozó döntéseivel összhangban leszögezte, hogy szükség van egy nemzetközi csúcstalálkozóra, amely segít új alapokra helyezni a nemzetközi pénzügyi rendszert. Fontosnak tartotta, hogy ebbe a legfejlettebb nyugati államok mellett, Oroszországot, valamint Kínát és Indiát is vonják be. Bejelentette, hogy utóbbi kettő meggyőzésére személyesen utazik a térségbe José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel együtt. Meghívná Párizs a nemzetközi csúcsra Dél-Afrikát, Mexikót és Brazíliát is.

Sarkozy azt is bejelentette, hogy a nemzetközi értekezlet előkészítésére egy rendkívüli uniós csúcstalálkozót is össze kíván hívni. Kezdeményezte egyúttal, hogy a pénzügyi válság miatt nemrégiben kivételes jelleggel összehívott euróövezeti állam- és kormányfői találkozót tegyék rendszeressé a jövendő nehézségek megelőzése, illetve mielőbbi hatékony megválaszolása érdekében.

Barroso Strasbourgban megerősítette, hogy Jacques de Larosiere, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezérigazgatójának vezetésével szakértői csoportot hoznak létre annak megvizsgálására, milyen módon lehet megszüntetni az európai pénzpiaci felügyeleti rendszer széttöredezettségét, és milyen ellenőrző funkciókat lehet megvalósítani európai szinten. A bizottsági elnök ismertette egyúttal a csoport összetételét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.