Külföld

Egyesült az orosz “új baloldal”

admin
admin

2008. 10. 19. 10:56

Baloldali Front néven közös mozgalmat alapított Oroszországban a hétvégén több szocialista és globalizációellenes szervezet.

A Baloldali Fronthoz a Vörös Ifjúság Avangardja, az Oroszországi Kommunista Párt-KPSZSZ, a Marxista Szervezetek Egyesülete, az Oroszországi Kommunista Ifjúság és Oroszország Iszlám Bizottsága elnevezésű szervezetek csatlakoztak.

Az első négy említett szervezet “új baloldalnak” nevezi magát, s az igaz marximus újjáélesztése mellett lép fel, bírálja a kapitalizmust és a Szovjetunió “bürokratikus szocializmusát, továbbá a Gennagyij Zjuganov vezette (KPRF) kommunista pártot, amely megítélése szerint együttműködik a hatalommal.

Az iszlám bizottság mindenekelőtt vezetője, Gejdar Dzsemal filozófus és költő, egykori szovjet ellenzéki révén ismert, aki saját nézeteit iszlám marxizmusnak nevezi és gyakran bírálja a Nyugatot.

Az új mozgalom létrehozói szerint a jelenlegi kurzus szocialista irányvonallal történő felváltása, a tulajdon közösségi formáinak fejlesztése, az internacionalizmus és a nép hatalma mellett lép fel, s így ellenzéki lesz. Egyik jelszava: Társadalmi ellenőrzés alá kell helyezni a hatalmat! A mozgalom egyelőre nem szándékozik párttá szerveződni, s a parlamenten kívül küzd. A front élén nem egy személy, hanem egy 30 tagú tanács áll, s a napi teendőket egy 15 tagú végrehajtó tanács látja el.

A szervezők a tagság tényleges létszámát országszerte mintegy 12 ezer főben jelölték meg, hozzátéve, hogy a régiókban közelít hozzá a Zjuganov-féle KPRF, több kis parlamenten kívüli párt és mozgalom, továbbá az Eduard Limonov-féle betiltott Nemzeti-Bolsevista Párt sok tagja is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.