Nagyvilág

A lengyel elnök újságírót fenyegetett

A lengyel államfő nyilvánosan megfenyegetett egy közismert televíziós újságírót az Európai Unió eheti brüsszeli csúcsértekezletén, karrierjének derékbetörését helyezve kilátásba.

Lech Kaczynski több újságíró füle hallatára förmedt rá a neki kérdéseket föltevő Monika Olejnikre, a lengyel TVN kereskedelmi televízió jó nevű tudósítójára, azzal fenyegetve a hölgyet, hogy kikészíti, és még a titkos ügynökök sem fogják tudni megvédelmezni.

“Kislány, kislány, maga rajta van a fekete listámon. Ezt még meg fogja bánni. Ki fogom készíteni” – idézte fel az államfő szavait a Gazeta Wyborcza szombati számában a sértett. A jelenetnek tucatnyi belga és lengyel újságíró volt szem- és fültanúja szerdán este.

A makacsul kérdező 0lejnik a legismertebb újságírók közé tartozik Lengyelországban. Az EU-csúcson azzal bőszítette fel a köztársasági elnököt, hogy Lech Walesára vonatkozó kérdést szegezett a mellének. A Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke évtizedek óta rossz viszonyban van a Kaczynski-ikrekkel. Utóbbiak beálltak azoknak a sorába, akik azzal vádolják Walesát, hogy egykor ügynöke volt a kommunista titkosszolgálatnak.

A Gazeta Wyborcza beszámolója szerint az elnök pénteken telefonon bocsánatot kért Olejniktől. Azzal indokolta brüsszeli “bosszús idegállapotát”, hogy előzőleg a miniszterelnök megpróbálta megfúrni az ő részvételét az EU-csúcson. A megbékélés jeleként egy csokor rózsát küldött Olejniknek, aki elfogadta a politikus bocsánatkérését. Ennek nyomán a TVN adó visszavonta az országos médiatanácshoz benyújtott panaszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik