Nagyvilág

Irán is húz a nadrágszíjon

Iránnak meg kell szüntetnie a luxus- és nem alapvető cikkek importját a kőolaj árának a csökkenése miatt - jelentette ki az iráni jegybank elnöke.

Irán, amely a világ negyedik legnagyobb olajexportálója és az OPEC második legnagyobb termelője, rendkívül függ a kőolaj ármozgásától. Egyes elemzők szerint ahhoz, hogy az iráni folyó fizetési mérleg aktívumot mutasson, a kőolaj hordónkénti árának legalább 70-75 dollárnak kell lennie.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 72 dollár körül zárt pénteken, míg három hónapja még több mint 50 százalékkal magasabban, 147 dolláron volt.

Az iráni jegybank vezetője azt mondta, hogy a kőolaj jelentős árcsökkenése miatt valószínűleg nem teljesül a tervezett költségvetési bevétel egy része.

Az iráni illetékes rámutatott arra, hogy Iránt csak minimálisan érinti a globális pénzügyi válság, miután az ENSZ és az amerikai szankciók miatt alig tart fenn kapcsolatot nyugati bankokkal. – Mindazonáltal le kell állítani a luxus- és más, nem fontos termékek behozatalát, továbbá növelni kell a devizatartalékot – tette hozzá.

A márciusban záródott iráni naptári évben Irán olajbevétele jelentősen nőtt, elérte a 70 milliárd dollárt. Jegybanki adatok szerint abban az évben az import 13 százalékkal 56,6 milliárd dollárra bővült, míg a folyó naptári év első három hónapjában a behozatal 19 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik