Nagyvilág

Összeesküvést sejtenek Haider halála mögött

Beindultak az összeesküvés-elméletek Jörg Haider halálával kapcsolatban. A jobboldali osztrák politikus múlt heti autóbalesete után szárnyra kapott pletykák odáig mennek, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad keze van a dologban. Sokan azt is gyanúsnak tartják, hogy annak ellenére találtak alkoholt a vérében, hogy halála előtt egy szülinapi bulin egy kortyot sem ivott.

„Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom a hírt” – ezzel a klasszikusnak számító mondattal próbált kibújni a múlt hét végén autóbalesetben elhunyt jobboldali osztrák politikus, Jörg Haider alkoholos befolyásoltságát firtató kérdések alól Gottfried Kranz klagenfurti ügyész. Szerdán aztán napvilágot láttak a boncolási eredmények, amelyekből kiderült: a szerencsétlenül járt politikus vérében 1,8 ezrelék alkohol volt, ami legalább 22 rövid italnak és hét korsó sörnek felel meg.

A Moszad ölte meg?

Amíg a tragédia körülményeit feltárni hivatott vizsgálat le nem zárul, a helyzet aligha lesz világosabb, s ez kellő táptalaja azoknak az összeesküvés-elméleteknek, amelyek számolatlanul keringenek az interneten Haider halálával kapcsolatban.

Karlheinz Klement, a Haider által gründolt Szabadságpárt (FPÖ) egykori tagja például nem kevesebbet állít, mint hogy a karintiai kormányzó az izraeli titkosszolgálat, a Moszad merényletének áldozata lett – írja az osztrák Der Standard. „A Moszadot Haider arab kapcsolatai aggasztották, ezen belül is főként szoros barátsága Kadhafi líbiai elnökkel” – olvasható Klement honlapján.

Klement „fő gyanúsítottja” nem más, mint az Európai Parlamenti képviselő – egykoron szintén FPÖ-tag – Peter Sichrovsky, aki egy korábbi interjújában állítólag bevallotta, hogy hosszú ideig együtt dolgozott a Moszaddal. Klement Haidert is idézi a honlapján, aki valaha a következőket nyilatkozta: „A pártban kezdetektől akadtak figyelmeztetések, amelyek szerint Sichrovsky a Moszadból jött, de konkrét bizonyítékaink nem voltak.”

A buliban nem is ivott

A boncolási eredmények újabb találgatásokat indítottak el arra vonatkozóan: mikor és hol juthatott el a végzetesnek bizonyuló állapotig a kormányzó. Azon a születésnapi rendezvényen ugyanis, ahol halála előtt egy órával tartózkodott, Haider nem ivott alkoholt – legalábbis több tanú állítja ezt a Die Welt beszámolója szerint.

A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) új vezetője, Stefan Petzner ugyanakkor szerdán így nyilatkozott: „Igaz, hogy a tartományfőnök Jörg Haider a baleset időpontjában alkoholos állapotban volt. Ezt igazolni tudom, és igazolnom kell.” A születésnapi ünnepség szervezője azonban ezek után is kitartott amellett, hogy Haider józanul hagyta el a rendezvényt.

Hiányzó 36 perc

Hazaútjához pontos számítások szerint 24 percre lett volna szüksége, így további találgatásokra ad okot, hogy mi történt a fennmaradó 36 percben. Ezt illetően számos „párhuzamos vallomás” született. Van, aki látta, amint Haider felugrik klagenfurti lakásába, egy másik szemtanú egy hotel bárjában vélte felfedezni a kormányzót. Sofőrje viszont azt állítja, őt háromnegyed egykor – tehát 30 perccel a baleset előtt – tette ki Haider a háza előtt.

Jelen pillanatban az tűnik biztosnak, hogy a szélsőséges nézeteiről elhíresült politikus 142 km/h-s sebességgel, a megengedettnél kétszer gyorsabban hajtott – igaz, a vadonatúj Volkswagen Phaeton típusú gépkocsi állítólag kifogástalan műszaki állapotban volt. Az autó gyártója mindenesetre megkérdőjelezi a baleset hivatalos műszaki leírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik