Nagyvilág

Nyugalom lehet a Gázai övezetben

Palesztin források szerint meghosszabbítaná a Hamasz az Izraellel nyáron kötött tűzszünetet újabb hat hónapra. A jelenlegi megállapodás, melyet Egyiptom közreműködésével írtak alá a felek, idén decemberben lejár.

Egy vezető Hamasz-tisztviselő leszögezte, hogy döntés még nem született az ügyben – írja a Haaretz izraeli hírportál. „Izrael mind a mai napig nem teljesítette százszázalékosan a tűzszünetben támasztott feltételeket, főleg ami a határzár feloldását és a segélyszállítmányok beengedését illeti” – állította az iszlamista szervezet embere.

Hozzátette, hogy az Egyiptommal folyó tárgyalások középpontjában most a Fatahhal lehetséges kiegyezés áll. Ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy a tűzszünet témája is felmerülhet. „Amennyiben Izrael teljesíti a megállapodásban foglaltakat, a Hamasz készen áll a tűzszünet meghosszabbítására” – idézi a hírportál a tisztviselőt.

Más források úgy vélik, a Hamasz akkor is aláírná a tűzszüneti megállapodást, ha Izrael nem teljesíti maradéktalanul a feltételeket a határnyitást illetően. A szervezetnek ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy megerősítse pozícióját az övezetben, és felkészüljön arra a politikai kihívásra, amit a 2006-ban kiüldözött Fatahhal való megegyezés jelent.

Erre utal az is, hogy a közelmúltban elcsendesedtek a Ciszjordániában tartott izraeli razziák elleni tiltakozások. Persze ez annak is köszönhető, hogy az izraeli hadsereg által végzett ellenőrzések helyét átvették a Palesztin Hatóság rendőrsége által végzett razziák. A források hozzáteszik továbbá, hogy a Hamasznak nem áll érdekében, hogy újra konfliktusba kerüljön a zsidó állammal addig, amíg a világi nacionalista kapcsolatuk a Fatahhal nem jut nyugvópontra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik