Nagyvilág

Letartóztatná a Deutsche Bank elnökét a Tetthely felügyelője

A német Baloldal pártjának államfőjelöltje kétségbe vonta hazája demokratikus berendezkedését, és a legszívesebben letartóztatná a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnökét.

Peter Sodann erről a drezdai Sachsische Zeitungnak adott interjúban beszélt. Mint kifejtette, nem tartja “demokráciának azt, ami ma Németországban fennáll”. Síkraszállt a német himnusz megváltoztatásáért; szerinte a Haydn zenéjére énekelt von Fallersleben-szöveg helyett Bertolt Brecht Kinderhymne (Gyermekhimnusz) című versét kellene előadni ünnepi eseményeken.

(Ez a követelés már 18 évvel ezelőtt, a német újraegyesítés idején is hangot kapott bizonyos körökben.)

Ackermannt egyszer már felmentették

A 72 éves színész-rendező, akit leginkább a Tetthely című bűnügyi tv-sorozat felügyelőjének szerepéből ismer a német közönség, a továbbiakban kifejtette: mint igazi rendőr, a legszívesebben letartóztatná Josef Ackermannt, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnökét. “Ezek után persze kirúgnának, de legalább megtettem volna” – fűzte hozzá.

Ackermann a német bankvilág vitatott személyisége. A Mannesmann-perben több társával a vádlottak padján ült 2002-ben mint a cég felügyelőbizottságának kötelességszegéssel vádolt tagja, ám végül fölmentették. Széles vigyora és V betűt formáló ujjai az ítélet után készült felvételeken bejárták a német sajtót.

Lemondott a jutalmáról

A nemzetközi pénzügyi válság miatt Ackermann úgy döntött, hogy lemond idei, eurómilliókban mérhető jutalmáról. A bankár a Bild am Sonntag című lapnak adott – vasárnap megjelenő, de már előzetesen ismertetett – nyilatkozatában közölte, hogy már értesítette a felügyelőbizottságot azon döntéséről, hogy a “szolidaritás személyes jelzéseként” lemond idei jutalmáról a munkavállalók javára, akiknek nála nagyobb szükségük van pénzre.

A többi német parlamenti párt megütközéssel reagált Sodann nyilatkozatára. Guido Westerwelle, a liberális FDP elnöke szerint “így rajta kívül csak a (neonáci) NPD beszél”. Claudia Roth, a Zöldek társelnöke kijelentette: Németországnak “nem felügyelőre, hanem olyan valakire van szüksége, aki képviseli az ország lakosságát”. Sodann szavai ártanak a szövetségi elnök tisztségének, és gúnyt űznek az elnökválasztásból.

A kereszténydemokraták (CDU) észak-rajna-vesztfáliai szervezetének főtitkára, Hendrik Wüst az államfői posztra “méltatlan jelöltnek” nevezte Sodannt. Egyidejűleg azzal vádolta a Baloldalt, hogy “nem tiszteli országunkat és annak nemzeti jelképeit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik