Nagyvilág

Együttműködne Kubával az EU

Az Európai Unió és Kuba képviselői az együttműködés felújítása, a párbeszéd folytatása mellett döntöttek Párizsban.

A francia fővárosban megrendezett megbeszélésen Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszterrel Louis Michel, az EU fejlesztési és humanitárius segélyekkel foglalkozó biztosa, valamint az EU soros elnökségét ellátó Franciaország nevében Bernard Kouchner, a párizsi diplomácia irányítója és Karel Schwarzenberger cseh külügyminiszter, mint a soros EU-elnökséget átvevő ország képviselője tárgyalt. Ilyen magas szintű megbeszélések öt éve voltak Kuba és az EU között.

Michel a megbeszélést rendkívül hasznosnak tartotta, mert szerinte azon a kubai fél kinyilvánította akaratát, hogy kész az érdemi párbeszéd felvételére. Az EU-biztos azt is nagyon biztatóbak nevezte, hogy Havanna nem zárkózik el az olyan számára kényes témák megvitatásától, mint az emberi jogok helyzete a szigetországban.

Michel a találkozó után jelezte, hogy a jövő héten Kubába utazik, és reményei szerint vendéglátóival megállapodik az együttműködés gyakorlati megvalósításának a mikéntjéről.
Az EU júniusban szüntette meg a kommunista szigetország ellen bevezetett diplomáciai büntetőintézkedéseit. Ezt követően miután Kubában az ősz elején az Ike és a Gustav hurrikán jelentős pusztítást végzett, az EU jelezte, hogy kész Kuba segítségére sietni a károk felszámolásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik