Külföld

Pozsony szerint Göncz “fegyverszünetet” kötött

admin
admin

2008. 10. 16. 10:12

A pozsonyi Pravda szerint Ján Kubis szlovák külügyminiszter Brüsszelben magyar kollégájának, Göncz Kingának értésére adta, hogy nem hajlandó alárendelni magát Budapestnek. A két ország „kis diplomáciai háborúja egészen jól, fegyverszünettel végződött" - írja a lap.

Szlovák lapértesülés szerint Ján Kubis szlovák külügyminiszter „változatlan állásponttal” indult Brüsszelbe, hogy ott magyar kollégájának, Göncz Kingának értésére adja, visszautasítja kifogásait, és nem hajlandó alárendelni magát Budapestnek. A Pravda szerint a két ország „kis diplomáciai háborúja egészen jól, fegyverszünettel végződött”.

A pozsonyi Pravda, amely Ján Skoda szlovák külügyi szóvivőre hivatkozva írta ezt, egy másik cikkben azt állította, hogy a külügyminiszterek megbeszélésén „Budapestnek mind a négy kifogása eltúlzottnak bizonyult”. A lap idézi Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettest (Smer-SD), aki szerint annak, „amit Göncz asszony művel, már semmi köze a politikához”, mert „a szlovák-magyar viszony felszításában érdekelt Fidesz besúgóinak befolyása alatt áll”. Caplovic szerint a magyar-szlovák alapszerződést nem Szlovákia, hanem Magyarország sérti meg azzal, hogy nem tartja be a dokumentum azon ajánlását, miszerint a felek mindenkori kormányfői évente legalább egyszer találkozzanak.

Dag Danis, az újság magyar-szlovák kérdésekről rendszeresen író hírmagyarázója úgy látja, hogy a két ország „kis diplomáciai háborúja egészen jól, fegyverszünettel végződött”, mert a külügyminiszterek visszaültek a tárgyalóasztalhoz, aminek következtében „a magyar radikálisok követelte diplomáciai megtorlás elmarad”. A magyar kormány „túlharsogta” az ügyet, Göncz Kinga felháborodása pedig „alaptalannak, elsietettnek és feleslegesen ultimatívnak bizonyult”, amit végső soron „közvetve ugyan, de még a miniszterelnök is beismert, amikor állítólag ‘aránytalan mértékű eljárása’ miatt bírálta a külügyminiszterét”, akinek a lap tudomása szerint Gyurcsány Ferenc azt vetette a szemére, hogy nem nézett utána a Magyar Koalíció Pártja (MKP) részéről elhangzó panaszoknak, hanem „a diplomácia nyelvébe csomagolva, postafordultával” visszajuttatta azokat Pozsonyba.

Dagis szerint Budapest négy kifogása közül mindegyik eltúlzott volt. „Először: nem igaz, hogy az uniós támogatások elosztásakor a szlovák kormány diszkriminálja a magyar iskolákat”. A cikkíró úgy tudja, hogy némelyik magyar iskola sikeresen pályázott meg támogatást. „Másodszor: a Csáky Pált (az MKP elnökét) és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát ért (szlovák) bírálat indokolt volt.

Ezt az európai szocialisták is megerősítették. Harmadszor: a szlovák kormány a vitatott tankönyvekkel nem csorbítja a magyar kisebbség jogait. Negyedszer pedig: Ján Slota (a koalíciós SNS elnöke) ostoba kiszólásai korábban sem, most sem képviselik ‘a szlovák kormány hivatalos vonalát'” – állapítja meg Dag Danis, aki szerint ugyan „Slota önmagában is probléma”, de „nem diplomáciai, inkább politikai (klinikai)” probléma. Ezért a külügyminiszterek „fegyverszünete mindenképpen üdvös, de ennél több (sajnos) nem is volt várható”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.