Külföld

Nem lehet szabad Hodorkovszkij

admin
admin

2008. 10. 16. 13:10

Nem helyezik előzetesen szabadlábra Mihail Hodorkovszkijt – döntöttek Csitában másodfokon, és helybenhagyták az erről hozott elsőfokú ítéletet.

Az egykori Jukosz (Yukos) birodalom volt főrészvényesének, Oroszország akkori leggazdagabb emberének az ügyvédei az elsőfokú ítéletet megfellebbezve új eljárást kértek az ügyben.

A bíróság a csitai fogház képviselőinek véleményét fogadta el, akik azt hozták fel, hogy Hodorkovszkij nem lépett a javulás útjára. Az ítéletet a bírák többek között azzal indokolták, hogy Hodorkovszkij nem mutat bűnbánatot és lelkesedést. Az ügyvédek bejelentették: védencükkel közösen döntik majd el, hogy megfellebbezik-e a csütörtöki ítéletet.

Az oligarchát 2005-ben ítélték el egyebek között csalás és adócsalás vádjával 9 évre. Büntetését később 8 évre csökkentették, és a vizsgálati fogsággal együtt ennek már több mint a felét letöltötte, így kérhette idő előtti, feltételes szabadlábra helyezését.

Közben azonban újabb vádakat hoztak fel ellene, ezért 2006 vége óta nem az eredeti ítéletnek megfelelő büntetőtáborban, hanem vizsgálati fogságban tartják. Ezúttal 450 milliárd rubel és 7,5 milliárd dollár tisztára mosásával vádolják, s ha bűnösnek találják, további 15 év szabadságvesztéssel sújthatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.