Nagyvilág

McCainen csak a csoda segíthet

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint – a helyi egyetemisták körében legalábbis egyértelműen - Barack Obama győzött a New York állambeli Hofstra Egyetemen rendezett elnökjelölti vitában. A szuperkék campuson ezúttal is a gazdaság volt a fő téma.

Az 1935-ben alapított intézmény életének legfontosabb eseményét tartották szerda este a New Yorktól egyórányira lévő Hempstead városkájának campusán. A politikailag inkább liberálisnak tartott egyetem hallgatói között csak elvétve akadtak a republikánus szimpatizánsok, sőt azok közül is volt, aki a nap fénypontjára nem is volt kíváncsi.

Történelmet írtak

A többnyire latinok és feketék lakta kisvárosban már a pályaudvaron lelkes aktivisták adták meg az alaphangot. Jobb esetben a biztonságra felügyelő rendőrkutyák csaholása mellett az ő békéért szónokoló dalolásukat lehetett hallani. A campus felé haladva csupa Bush-ellenes, békepárti, emigrációs politikát számon kérő Obama-hivőt látni. Hangosak, vidámak, élvezik a lágy napmeleget, és büszkén mondogatják: “Ma történelmet írunk”. Az egyetem központi bejáratánál a vita kezdése előtt 2-3 órával néhány száz aktivista énekel, protestál, agitál: többségük demokrata, akik a jelenlegi Bush-adminisztrációt szapulják, csak kevesen lobogtatják az amerikai zászlót Arizona szenátoráért. Ők is inkább csak a veterán harcostársak.

McCainen csak a csoda segíthet 1

“McCain öreg, Palin hülye” – rikoltozza ritmusosan mondandóját egy 40 év körüli amerikai zászlóba csomagolt békeaktivista demokrata. “Ma a bizonytalanok aránya a latin szavazóbázis között a legmagasabb. Ők pár hónapja még Obama ellen voltak, nekünk őket kell meggyőzni!” – fogalmazza meg üzenetét a spanyol nyelven is kiabáló nő. “Harccal lehet békét nyerni! A zsidók is harccal lettek szabadok!” – üvölti egy férfi pár méterrel arrébb, veterán zászlótenger közepette. Kordonok nincsenek közöttük, igaz lovasrendőrök vigyázzák a rendet, de nem kell közbeavatkozniuk.

3,5 milliós rendezvény

Az egyetem, amely tehetős diákok magas színvonalú alma matere, olyan akár egy karneváli zsibvásár: mindenhol osztogatnak valamit, óriásmókusok ölelgetnek csinos lányokat, zöld békaemberek tekeregnek a tanulók között. Farsang Halloween előtt. Az egyetem vezetése minden létező fórumon azt hangoztatta, hogy a cirka 3,5 milliós költségvetésű rendezvény nekik elsősorban azért érte meg, mert így a saját diákjaiknak tudtak “oktatáspolitikai különlegességgel” szolgálni. Mintegy 3000 újságíró, ugyanennyi néző jelent meg a vita helyszínén, a központi parkolóban a legnagyobb hírmédiumok kampánybuszai. Volt muníció és módszertan a politikai aktiválásra.

Azok a diákok, akik nem jutottak belépőhöz – 7000 jelentkező volt a 300 diákjegyre – három központi helyen figyelhették a 90 perces szócsatát: egy televíziócsatorna szabadtéri bázisa mellett, egy színházteremben és egy hatalmas csarnok óriáskivetítője előtt. Minden helyszín zsúfolásig megtelt. A kivetítő előtt többször is üdvrivalgás jelezte, hogy a fiatalok Obama mellett állnak. A túlerő legjobban a Sarah Palin, republikánus elnökhelyettes-jelölt képességeit firtató kérdésnél érződött, de amikor John McCain épp nem volt a helyzet ura, apróbb bakijaira kegyetlenül ráfújoltak a diákok.

Lottón nyert jegyek

Az egész campuson csak elvétve lehetett McCain-párti hallgatókkal találkozni. Jimmy Nunez és Owen Aquinela sem a republikánusokra fog szavazni november 4-én. A két fiatalember a vita vendégeit elkülönítő kordon mögül beszélt az FN riporterének. A közgazdaságtant hallgató Jimmy Peruból származik, 15 éve amerikai állampolgár, elsősorban az emigrációs kérdésekre várná a választ, de tudja, hogy “ebben a kegyetlen gazdasági helyzetben” elsősorban financiális feleletek várhatóak. A bronxi, építészetet tanuló Owen nemcsak azzal egyedi, hogy lottón nyert jegyet a vitára, de sok csoporttársa nincs Bronxból ebben az elegáns egyetemi környezetben. Mint mondja: “Remek érzés a történelem részese lenni. Nekem a szüleim Mexikóból lógtak át, én már itt születtem, tudom milyen az az amerikai büszkeség. Ez most ilyen, hiszen itt van az egyetememen az egész ország legfontosabb eseménye”.

McCainen csak a csoda segíthet 1

“Számomra a nagy kérdés, hogy McCain fel tud-e állni a padlóról, képes lesz-e előhúzni valami újat, amivel megfoghatja vagy utolérheti Obamát” – fogalmazott a vendégek elkerített oldalának másik feléről Peter Almond, New York-i producer, aki a szervezőbizottság egyik vezetőjének barátjaként lehetett itt. Victoria Fauler irodalomszakos hallgató arról beszélt – büszkén mutogatva a szintén lottón nyert jegyét -, hogy a mai nap egy több hónapos “nyugodt hangulatú, intenzív politikai párbeszéd” végállomása az egyetem életében, de egyben egy “remek lehetőség a sulinak arra, hogy diákokat toborozzon a következő évekre”.

„Majd megnézem a laptopomon”

“Ez egy nagyon liberális iskola, nemcsak a diákok, de a tanárok is szuperkékek” – fogalmazott a politológus marylandi diák, Michael Colegrave, aki azok közé a kevesek közé tatozott, akik McCain-Palin sapkákat osztogatott ez este. A vita előtt reménykedve mondta: “Nagy a várakozás bennem is, de nem vitás, ez a suli történetének legnagyobb napja. Azt várom, hogy McCain adjon konkrét javaslatokat a gazdasági krízis orvoslására. Ő egy tapasztalt politikus, akivel szemben egy celebrity áll. Csak nézzenek körül itt…” – fanyalgott.

Michael néminemű fásultságával nem volt egyedül. Tom Hill a szomszédos Pennsylvania államból érkezett szerda reggel az egyetemre, ahol már három napja nem szólt másról sem az élet, mint az elnökjelölti vitáról. Long Island legpatinásabb magánegyeteme, a Hofstra egy éve készül erre a napra. Amikor tavaly novemberben kiderült, hogy itt lesz a háromfordulós vita utolsó állomása, Tom Hill bristoli matematikatanár még nem sejthette, hogy McCain lesz az az ember, akiért kampányolni fog. Hithű “hazafiként” és “gondolkodó republikánusként” – ahogy jellemezte magát a 36 éves férfi a FigyelőNet munkatársának – nem volt kérdés számára, hogy egész napos kampányfelvilágosítást tartson a hallgatók körében.

McCainen csak a csoda segíthet 1

“Mindenki tudja, hogy ez egy kék egyetem, ráadásul közel van New Yorkhoz, így szuperkéknek is mondható, de nekem fontos volt, hogy itt legyek, és nagyon jó beszélgetéseken vagyok túl” – fogalmazott a vita kellős közepén, az egyetem központi épületének étkezőjében magányosan ülve egy padon. “Hogy mit keresek itt? Próbálok pihenni… Nincs erőm most ahhoz, hogy kövessem a vitát. Majd megnézem a laptopomon…” – mondta a racionális gondolkodású matektanár, aki meglehetősen ritka jelenség volt a campus központjának üresen kongó csarnokában.

Obama adókönnyítést ígért

A vita egyik fő témája természetesen a pénzügyi válság, az amerikai gazdaság jövője volt. Obama kijelentette, a középosztályt megsegítő mentőcsomagra van szükség, s erre neki konkrét javaslatai vannak. Egyebek mellett adókönnyítéseket ígért az Amerikában munkahelyeket teremtő vállalatoknak. McCain kifejtette: kormánya felvásárolná a bajba jutott háztulajdonosok hiteltartozásait, és újratárgyalná azokat, hogy fizetni tudják a részleteket.

McCain viszont azzal vádolta Obamát, hogy megadóztatná a vállalkozó amerikaiakat, akik nem tudnák megvalósítani az amerikai álmot, elvenné tőlük kemény munkájuk eredményét. Obama elmondta, a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára adót csökkentene, 250 ezer dolláros évi jövedelem alatt. McCain szerint Obama újraosztaná a vagyont, ami megengedhetetlen, ilyen nehéz időkben nem szabad senkit nagyobb adókkal sújtani.

Egymás szemébe mondták a negatív üzeneteket

A vitát vezető Bob Schieffer, a CBS műsorvezetője azt is megkérdezte a jelöltektől: hajlandók-e egymás szemébe mondani azokat a negatív üzeneteket, amelyek az utóbbi hetekben a két kampánystáb részéről elhangzottak. McCain kijelentette, hogy Obama példátlan összegeket, az elnökválasztások történetében az eddigi legtöbb pénzt költi negatív reklámokra. Obama azzal vágott vissza, hogy az ő üzeneteinek csak az egyharmada negatív, McCain hirdetéseinek viszont a 100 százaléka ilyen.

Az országos felmérések szerint Obama biztosan vezet, a legtöbb kétesélyes államban előnyben van; ha ma rendeznék a választást, valószínűleg könnyedén megszerezné a győzelemhez szükséges 270 elektori voksot. November 4-ig azonban még három hét maradt, így McCain, aki korábban több ízben nagy visszatérőnek bizonyult, elvben még fordíthat a verseny állásán.

McCainen csak a csoda segíthet

McCain szerda este egyértelműen támadóbbnak mutatkozott Obamánál, aki a korábbi vitákhoz hasonlóan higgadtságra törekedett. McCain egyebek mellett magyarázatot követelt Obamától arra, hogy kapcsolatok fűzték egy radikális mozgalom alapítójához. Obama ezt azzal hárította el, hogy ő még csak 8 éves volt, amikor William Ayers a vietnami háború idején egy háborúellenes csoportot vezetett, amely robbantásokat követett el.

A következő napok elemzéseiből kiderül majd, melyikük “nyerte” az utolsó menetet, azonban egyre több konzervatív és liberális elemző egyetért: ha nem történik csoda vagy váratlan fordulat, akkor a meccs végén Obama pontozással legyőzi ellenfelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik