Külföld

Leégett a prágai kiállítási palota

admin
admin

2008. 10. 16. 21:54

Kigyulladt a prágai kiállítási palota, a műemlék épület egyik szárnya teljesen leégett és összeomlott - közölték a cseh hatóságok.

„Ég az egész balszárny” – közölte Vít Pernica, a prágai tűzoltók szóvivője, azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Pernica szerint gyakorlatilag az összes prágai tűzoltóegység a helyszínre vonult, hogy megpróbálja eloltani a lángokat. Az épület a tűz fellobbanásakor – röviddel este hét óra után – állítólag üres volt, sérülésről nincs hír. Két tűzoltó azonban a beavatkozáskor égési sebeket szenvedett, és kórházba szállították őket. Lángokban áll a palota mellett Stromovka park egy része is. A tűzoltók mintegy két órás küzdelem után megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen, az épület balszárnya azonban teljesen leégett.

A hatóságok szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb prágai tűzvészéről van szó. Az anyagi kár hatalmas, a lángokat több kilométerről látni lehetett. A hivatalos nevén Ipari Palota 1891-ben épült, az akkor megrendezett nagyszabású Jubileumi Kiállításra. Az elmúlt több mint száz évben a Bedrich Münzberger tervezte hatalmas konstruktivista-szecessziós palota országos és nemzetközi fontosságú kiállítások, kiemelkedő társadalmi, kulturális és sportrendezvények színhelye volt. Az épület vázát hatalmas üveges acélkonstrukció alkotja, s a cseh főváros egyik nevezetességének, műemlékének számított.

A prágai kiállítási és szórakoztató parkot, beleértve a leégett Ipari Palotát is az Incheba társaság bérli és üzemelteti. Az igazgató asszisztense az a Václav Kocka vállalkozó, akinek a fiát a közelmúltban Prága központjában agyonlőtték. Kocka és a gyilkosságot elkövető Bohumír Duricko jó kapcsolatokat ápoltak vezető cseh politikusokkal, különösen az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnökével Jirí Paroubekkel. A rendőrség szerint a gyilkosságnak nem volt politikai háttere, indítéka.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.