Nagyvilág

Hármas fokozatra kapcsolt az Omar hurrikán

Az erősnek számító hármas fokozatúvá erősödött a Puerto Rico térségében tomboló Omar hurrikán, amely szakadó esőt zúdíthat a karibi térség szigetvilágára, áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.

Az Omar – a trópusi ciklonok időszakában immár a 15. szélvihar – kedden alakult ki a holland Curacao szigetétől északra. A vihar miatt rövid ideig szünetelt az olajszállító tartályhajók feltöltése Venezuelában, és le kellett állítani a Virgin-szigeteken lévő amerikai olajfinomító termelőegységeit is.

Az Omar az ötlépcsős Saffir-Simpson-skálán mért 3-as fokozatúra erősödött. A hurrikánt óránkénti 195 kilométeres széllökések kísérik, és jelenleg a Virgin-szigetek és a Leeward-szigetek között halad el, óránkénti 32 kilométeres sebességgel északkeleti irányban – közölte az amerikai hurrikán-előrejelző központ, amely szerint a szélvihar néhány napig követi ezt az irányt.

A négymillió lakosú Puerto Ricóban zárva maradtak az iskolák, a kormányhivatalok és a vállalatok többsége. A helyi lakosok megrohamozták az élelmiszerboltokat, hogy ivóvizet, konzerveket és más élelmiszereket vásároljanak. Tartani lehet attól, hogy a hurrikán ismét azokra a területekre csap le, ahol három hete súlyos esőzések komoly áradásokat okoztak. Az Omart erős esőzések kísérték a Holland Antillákon, Venezuela és Kolumbia egyes részein is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik