Külföld

Egyre jobb a román-magyar viszony

admin
admin

2008. 10. 16. 12:39

Az elmúlt években jó irányt vettek a román–magyar kapcsolatok, ezt a folyamatot kell folytatni és elmélyíteni – nyilatkozta a Krónika című erdélyi napilapnak Szilágyi Mátyás, Kolozsvár új magyar főkonzulja, aki két nappal ezelőtt foglalta el hivatalát a kincses városi diplomáciai kirendeltsége élén.

Eddigi diplomáciai tevékenységem során is a román relációban dolgoztam, végigkísérve a magyar–román viszony elmúlt 18 évét. Fő szándékom közelebb hozni a két országot, a lakosságot, továbbvinni a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek az elmúlt öt-hat esztendő során kifejezetten jó irányba haladtak – nyilatkozta a Krónikának Szilágyi Mátyás.

A 44 éves diplomata szerint Romániának és Magyarországnak jelentős hangsúlyt kell fektetnie a regionális együttműködésre, az erdélyi magyar közösség számára is fontos gazdasági kapcsolatok bővítésére, a két ország uniós tagságából származó lehetőségek kihasználására. Ezen túlmenően a magyar diplomata fontosnak tartja az infrastrukturális fejlesztés összehangolását, a közlekedési, energetikai hálózatok összekötését is. „Számos lehetőség kínálkozik ezeken a területeken, éppen ezért a két kormány jövő héten Szegeden rendezendő együttes ülésén is nagy hangsúlyt kapnak ezek a kérdések” – állapította meg Szilágyi Mátyás.

A Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusának új vezetője Cseh Áront váltja a poszton, aki nyolc és fél éves kolozsvári diplomáciai misszió után idén júliusban tért vissza a budapesti külügyminisztériumba. Szilágyi Mátyás szeptember 30-án kapta meg a román külügyminisztériumtól a küldetése megkezdéséhez szükséges jóváhagyást (főkonzuli pátenst), és kedd volt az első hivatali napja a konzulátuson. Számára egyébként nem idegen a romániai küldetés, hiszen 1991 és 1997 között a bukaresti magyar nagykövetségen dolgozott beosztott diplomataként, később a magyar külügyminisztérium délkelet-európai főosztályát is vezette; 2002–2006 között a luxemburgi magyar nagykövetségen első beosztott volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.