Nagyvilág

Légicsapás helyett visszavonulnak a NATO-erők Afganisztánban

A NATO megparancsolta Afganisztánban szolgáló katonáinak: inkább vonuljanak vissza az iszlamista tálibokkal vívandó tűzharcok elől, semhogy a légierő segítségét kelljen kérniük, és polgári személyek életét kockáztassák a légi csapásokkal.

Az észak-atlanti szervezet védelmi miniszterei döntöttek így a szövetség katonái által követendő afganisztáni magatartásról múlt heti budapesti találkozójukon – mondta kedden kabuli sajtóértekezletén Abdul Rahim Vardak afgán védelmi miniszter.

Mind egyetértettek abban, hogy a civil halálos áldozatok sokat ártanak az afgán kormány és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők tekintélyének – tette hozzá.

E döntés nyomán a NATO-légicsapások számának jelentős visszaesése várható a múlt évihez képest – mondta a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője. Közölte: David McKiernan amerikai tábornok, az ISAF főparancsnoka azt is meghagyta az alárendelt parancsnokoknak, hogy lehetőleg minden műveletet az afgán hadsereg alakulatainak oldalán hajtsanak végre.

A szövetség erői ezentúl nem lépnek be hívatlanul egyetlen afgán lakóházba vagy mecsetbe sem, hacsak nem afgán katonák oldalán, s csak ha ők kifejezetten kérik ezt az épületekben rejlő veszélyek miatt – mondta Richard Blanchette tábornok, ISAF-szóvivő.

A külföldi erők behatolása afgán lakóházakba és mecsetekbe az egyik fő forrása a helyi lakosság velük szemben táplált ellenérzésének. A másik fő forrás: sok afgán érzi úgy, hogy a külföldi légierő válogatás nélkül bombáz a harci övezetekben, sok civil életét oltva ki. Az amerikai légi csapások több mint száz afgán polgári személy halálát okozták az utóbbi három hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik