Külföld

Ismét összeomlott az izlandi tőzsde

admin
admin

2008. 10. 14. 19:38

Az izlandi tőzsde háromnapos szünet után kedden ismét kinyitott, de vezető indexe 76 százalékot zuhant, az állam által átvett három nagybank ugyanis olyan irdatlan pénzügyi terhet jelent számára, hogy az ország a piacok megítélése szerint kizárólag külföldi segítséggel maradhat talpon. A valutakiáramlást most intézkedésekkel korlátozzák.

A segítséget egyelőre az IMF-től és az orosz kormánytól várják, mely utóbbi korábban jelezte ez irányú készségét. Az izlandi delegáció már Moszkvában tárgyal 5,5 milliárd dollár értékű kölcsön felvételéről.

Eközben az izlandi pénzügyi vezetés hazai korlátozó intézkedéseket tesz a teljes pénzügyi összeomlás ellen: elrendelte, hogy a bankok csak korábbi ügyfeleiknek biztosítsanak valutát és a külföldi valutát először azoknak a vállalati – importot lebonyolító – ügyfeleknek kell rendelkezésre bocsátani, amelyek alapvetően fontos árucikkeket hoznak be.

Az izlandi korona árfolyama a múlt héten 80 százalékkal gyengült az euróhoz képest, elemzők szerint a pénzügyi rendbetételhez elsőnek az izlandi pénz árfolyamát kellene stabilizálni. Az izlandi kormányzat a bankok átvételével egyes becslések szerint 65 milliárd euróval felérő adósságot vállalt magára, szinte lehetetlennek látszik, hogy az adósságokat törlessze.

Keddig még jelzést sem kapott segítség ügyében az IMF-től, elemzők szerint megle

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.