Nagyvilág

A cseheknél 50 ezer euróig van állami garancia

Csehország 50 ezer euróra emelte a bankbetétek állami garanciáját. Miroslav Kalousek, pénzügyminiszter javaslatát kedden jóváhagyta a cseh kormány.

Ez az összeg a duplája az eddigi garanciának. Az eurós garanciát mindenkor a folyó árfolyamon fogják átszámítani koronára, jelentette be még a múlt héten Kalousek, miután az Európai Unió pénzügyminiszterei Brüsszelben ilyen értelmű közös ajánlást fogalmaztak meg.

Az eddigi garancia átlagosan a betétek mintegy 75 százalékára volt elegendő. Az új színvonal a betétek 97 százalékának ad garanciát.

Csehországban nem átmeneti időre, hanem tartósan emelik a garanciát, mondta Kalousek. – Úgy vélem, hogy ez a lépés elegendő ahhoz, hogy a kisebb betétesek nyugodtak legyenek, és senki se kacsingasson a külföld felé – magyarázta a helyzetet a miniszter.

A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de megfigyelők szerint ez többé-kevésbé már csak formalitás. Vita azonban lesz. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt a betétek teljes garanciáját javasolja.

A miniszter a maga részéről megismételte: a korlátlan garanciavállalást elutasítja.

Kalousek még a múlt hét elején a Právo című lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy nincs szükség a garancia összegének emelésére. Szerinte a cseh helyzet nem igényel ilyen jellegű biztonsági védelmet, és a miniszter az erről szóló vitát felelőtlen spekulációnak tekintette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik