Nagyvilág

Az amstetteni rém tudta, mit tesz

Beszámítható állapotban követte el tettét a róla készült pszichiátriai vélemény szerint Josef Fritzl, az „amstetteni rém", aki huszonnégy éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette saját lányát.

A Der Standard osztrák lap – ügyészségi forrásokból származó értesülésekre hivatkozva – keddi számában ismertette a vizsgálat végső következtetését, amely szerint a hetvenhárom éves férfi végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal folytatott beszélgetést a gyanúsítottal, aki közlése szerint együttműködőnek mutatkozott, és készségesen válaszolt a kérdéseire.

Elkészült az elemzés

A részletes elemzést már eljuttatta az ügyben illetékes St. Pölten-i – alsó-ausztriai – tartományi ügyészségre.
A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzl a házuk pincéjébe bezárva huszonnégy éven át vérfertőző viszonyt folytatott lányával, a ma negyvenkét éves Elisabethtel, akitől hét gyermeke született.

Az egyik csecsemő – egy ikerpár tagja – azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a mérnök állítólag egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött, három másik gyereket – két lányt és egy fiút – a „nagyszülők” magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

A pszichiátriai vizsgálattal lezárult az előkészítő szakasz, most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot. A Der Standard úgy tudja, hogy három héten belül az is elkészül.

Terjedelmes bűnlista

A jelenlegi állás szerint a „rémet” személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a bűnlista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorban való tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított.

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője közölte, hogy a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei – Elisabethet is beleértve – saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik