Nagyvilág

Amerika-Európa csúcs is lesz szombaton

Pénzügyi válságtanácskozásra hívta szombatra Camp Davidbe George Bush amerikai elnök Nicolas Sarkozy francia elnököt és José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét.

Mindketten elfogadták a meghívást a Maryland állambeli elnöki rezidencián tartandó megbeszélésekre – közölte kedden a Fehér Ház szóvivője, hozzátéve, hogy a vacsorával egybekötött tanácskozáson egyéb kérdések mellett a világméretű pénzügyi krízisről lesz szó.

Mindkét európai vezető Kanadából utazik az Egyesült Államokba; Barroso az EU-Kanada csúcstalálkozón, Sarkozy a frankofón országok találkozóján vesz részt az észak-amerikai országban. Közben Washingtonban bejelentették, hogy a pénzügyi válság miatt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elhalasztja az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett hét végi útját.

Sarkozy, az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnökeként korábban szorgalmazta, hogy a világ vezető ipari államait és Oroszországot tömörítő G8-csoport vezetői csúcstalálkozón vitassák meg a globális pénzügy válság kezelésének lehetőségeit. Sarkozy reményét fejezte ki, hogy a találkozóra Bush is elutazik.

A washingtoni adminisztráció ugyancsak kedden jelentette be, hogy 250 milliárd dollárt szándékozik költeni banki részvényvásárlásokra a befagyott hitelpiacok kiolvasztása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik