Nagyvilág

Duray nem fújt szondát

Élesen bírálja a liberális szlovák lap, a SME publicistája Duray Miklóst, aki a hétvégén egy kisebb közlekedési baleset részeseként, mentelmi jogára hivatkozva, nem fújta meg az alkoholszondát.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke szombaton este Pozsonypüspöki lakott területén ráhajtott egy sziklakőre és egy gumiabroncsra, amelyek egy családi ház előtti füves részt védtek a forgalomtól. Ettől a gépkocsi motorjának alja megrongálódott, de a képviselőnek haja szála sem görbült.

Duray azért hajtott le az útról, hogy elkerülje a frontális ütközést egy vele szemben haladó, váratlanul előző gépkocsival. Megerősítette, hogy a szondáztatást valóban megtagadta, mégpedig azért, mert képviselőként ehhez joga van. Hozzátette: ha a balesetnek sérültje vagy másik részese is lett volna, akkor készségesen megfújta volna a szondát.

A hétfőn megjelent pozsonyi lapok emlékeztetnek: Duray Miklósnak már volt hasonló esete, amikor ugyan nem baleset, hanem gyorshajtás miatt ellenőrizték rendőrök, és a szondáztatást megtagadta. A SME című liberális polgári napilap felidézi: Duray akkor a lap kérdésére válaszolva azt ígérte, hogy ha majd netán baleset részeseként kellene megfújnia az alkoholszondát, akkor azt nem fogja megtagadni. Most, hogy megtörtént, lám, mégis megtagadta, emlékeztet a képviselőt ennek okán „visszaesőnek” nevező lap.

Szlovákiában a mentelmi joggal nem rendelkező gépkocsivezetőnek is joga van megtagadni a szondáztatást, de azt a rendőrség úgy értelmezi, hogy azért teszi, mert alkoholt fogyasztott, és ennek megfelelően jár el vele szemben. Ha azonban az alkoholtesztet egy ittas képviselő tagadja meg, azt a rendőrség józanként köteles kezelni. A lap szerint Duray durván megcsúfolja a jog fogalmát, ugyanis senkinek sincs jogosítványa arra, hogy alkoholos befolyásoltság alatt mások életét, testi épségét veszélyeztesse. „Erre egyetlen parlamenti képviselő, így Duray sem kapott felhatalmazást” – írja a SME.

„Ugyanis ha valaki, mint például Duray is, éveken át a jogegyenlőségért harcol az állammal, akkor igencsak visszatetsző, hogy el tudja fogadni a mezei polgár és a parlamenti képviselő közti „mélységes és elvi jogegyenlőtlenséggel, csakis azért, mert ennek ő a kedvezményezettje. Duray Miklós gépkocsivezetőként már másodszor járatta le önmagát, a jogegyenlőségért oly nyíltan küzdő politikus személyét” – írja a címoldalon megjelent jegyzetében Marián Lesko, a lap vezető publicistája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik