Nagyvilág

Új kormányfő Peruban

Alan Garcia perui elnök Yehude Simon személyében egy független politikust nevezett ki kormányfőnek szombaton azt követően, hogy elfogadta a korrupciós botrányba keveredett korábbi kabinet lemondását - jelentették be hivatalosan Limában.

A dél-amerikai ország kormánya csütörtökön nyújtotta be a lemondását, miután felmerült a gyanúja annak, hogy a Discover Petroleum nevű norvég olajipari vállalat kenőpénz ellenében jutott állami megbízáshoz. Az államfő közölte: nem írja alá a norvég céggel megkötött megállapodásokat. A perui bányaipari miniszter és az állami kőolajipari vállalat elnöke már korábban lemondott.

A botrány egy hete robbant ki, amikor az egyik televíziós csatornában közzétettek egy hangfelvételt, amelyen az elnök pártjának két tagja a norvég cégnek adandó megbízásért való közbenjárás fejében kapott kenőpénzről beszélt. Egyiküket azóta őrizetve vették, társa ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Az új kormányfőnek elsőszámú feladata lesz, hogy kíméletlen harcot vívjon a korrupció ellen, kivezetve így az országot a napok óta tartó belpolitikai válságból. A szociáldemokrata államfő, akinek népszerűségi indexe a legalacsonyabbra süllyedt két évvel ezelőtti megválasztása óta, az új miniszterelnököt azzal is megbízta, hogy kabinetjébe a lehető legszélesebb társadalmi rétegek képviselőit vonja be.

Yehude Simon alapvetően baloldali beállítottságú politikus. Eddig az északi Lambayeque tartomány helyi kormányzatát vezette. Alberto Fujimori elnöksége idején (1990-2000) nyolc évet börtönben raboskodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik