Külföld

Haider durván túllépte sebességhatárt

admin
admin

2008. 10. 12. 16:22

Kétszeresen túllépte a szerencsétlenség helyszínén megengedett sebességet Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, aki a hét végén halálos kimenetelű balesetet szenvedett szolgálati gépkocsijával.

Gottfried Kranz, a klagenfurti ügyészség vezetője vasárnap közölte, hogy a politikus a baleset pillanatában óránkénti 142 kilométeres sebességgel száguldott Volkswagen Phaeton típusú autójával, holott azon a szakaszon legföljebb 70 kilométerrel lehet haladni. Az elvégzett vizsgálatok alapján az alig három hónapos, 3200 köbcentiméter lökettérfogatú, hathengeres gépkocsi műszaki állapota kifogástalan volt, a sebességet a digitális mérőműszer segítségével tudták rekonstruálni.

A szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedtté vált, ugyanakkor markáns, a hagyományos politizálással szakító és az egyszerű emberek körében roppant népszerű jobboldali-populista elöljáró, aki a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke is volt, szombat hajnalban vesztette életét. A tartományi székvárostól délre, Lambichl településen egy előzés után autója hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről. Először egy jelzőtáblának ütközött – mint utólag kiderült: azon volt feltüntetve a sebességkorlátozás -, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott, és lekaszált egy vízcsapot. Utána többször megpördült, végül a kerekein nyugodva megállt.

Az ügyészség képviselőinek szavai arra engednek következtetni, hogy a szakértői vélemények szerint a balesetet gyorshajtás okozta. Ugyanakkor egyéb körülmények is hozzájárulhattak a tragédia bekövetkezéséhez, a fáradtságot, a pillanatnyi figyelemkihagyást is beleértve. Az ORF rádió szerint szombat hajnalban időnként ködfoltok képződtek azon a vidéken, nehezítve a látási viszonyokat. A helyszínen ráadásul éppen mostanában festették át a sávbeosztásokat, nagy sebességnél a kormány hirtelen, reflexszerű félrerántása előidézhette a kicsúszást.

Az 58 éves politikus olyan súlyosan megsérült a fején és a mellkasán, hogy röviddel később, a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Az elvégzett orvosi vizsgálatok szerint a gerince is eltört, bal karja pedig levált a törzséről. Az előzetes, vasárnapra elkészített boncolási jegyzőkönyvben az áll, hogy több sérülése is végzetes következményekkel járt, nem volt esélye az életben maradásra.

Jörg Haider nős volt, két felnőtt lányt hagyott maga után. Egyedül ült a gépkocsiban: éppen egy rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját.

Az osztrák állami, kormányzati és pártvezetők megdöbbenésüknek adtak hangot politikustársuk elhunyta miatt, amelynek híre a közvéleményből is megrendülést váltott ki.

Tavaly csaknem hétszázan haltak meg az ausztriai utakon. Több mint egyharmaduk azért, mert nem a megfelelő sebességgel haladt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.