Külföld

Kitüntették Václav Havelt

admin
admin

2008. 10. 11. 18:22

Jaroslav Seifert díjjal tüntették ki Václav Havelt. A neves drámaíró, a volt cseh államfő a díjat pénteken este vette át a prágai Szent Anna templomban.

Az irodalmi díjat Václav Havel összegyűjtött írásainak és beszédeinek legutóbbi kötetéért kapta. Ebben a kötetben látott napvilágot egyebek között a Távozás című színjátéka, amelynek legutóbb Londonban volt bemutatója. A színdarab több tucatnyi nyelven, így magyarul is megjelent. Prágában már fél éve telt ház előtt játsszák.

A Jaroslav Seifert díjat 1986-ban Stockholmban alapították cseh emigránsok röviddel azután, hogy a nagy cseh költő megkapta a Nobel-díjat. “Szerettük volna megakadályozni, hogy a Nobel-díjas költő nevével esetleg visszaéljen a korabeli csehszlovák kommunista hatalom, ezért megalapítottuk a Seifert-díjat” – mondta újságíróknak Frantisek Janouch, a Charta 77 alapítvány igazgatója. Az első időszakban a díjat a csehszlovák szocialista rendszerben, a hetvenes és nyolcvanas években betiltott íróknak ítélték oda.

“Jómagam is bábáskodtam egy kicsit a díj létrehozása körül. Arra azonban nem gondoltam, hogy egyszer majd én is megkaphatom. Ezért meglepett, amikor közölték velem, hogy az idén én fogom megkapni ezt az elismerést” – jelentette ki Havel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.