Nagyvilág

G7: válaszolnak a válságra

A G7-csoport pénzügyi vezetői pénteken Washingtonban összehangolt választ ígértek a nemzetközi hitelválságra. A konkrét teendők tekintetében azonban különböztek az álláspontok és a széles körű várakozásokkal szemben az általános elvek megfogalmazásán túl nem született döntés közös lépésről.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek képviselői egyetértettek, hogy egyeztetett reagálásra van szükség. Arról a brit javaslatról viszont már nem tudtak egyetértésre jutni, hogy garantálni kellene a bankközi hitelezéseket.

A globális recesszió előérzete és a pénzügyi piacokon uralkodó pánik közepette a G7-ek elismerték: a hitelpiacok 14 hónapi zavarai után a továbbiakban már nem engedhető meg az országonkénti, eseti válságmenedzselés.

Újratőkésítés

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország, továbbá Németország, Olaszország és Japán pénzügy- és gazdasági miniszterei, jegybanki elnökei a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi közgyűlése előtt egyeztettek, a legfontosabb feladatok között említették a bankok újratőkésítését.

A G7-vezetők a tanácskozás végén szokatlanul rövid, általános tartalmú közleményt fogadtak el.

Minden eszközzel

A G7-ek pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei az egyoldalas kommünikében ígéretet tettek, minden lehetséges eszközzel folytatják a munkát a globális pénzügyi válság leküzdésére, a világgazdaság növekedésének támogatására. Egyetértettek ugyan, hogy a kialakult helyzet sürgős és rendkívüli cselekvést igényel, a közlemény azonban semmilyen konkrét közös lépést nem rögzít.

Az ötpontos akciótervben kifejtették, hogy minden hozzáférhető eszközzel támogatják a fontos pénzintézeteket és megakadályozzák összeomlásukat. Leszögezték, minden szükséges lépést megtesznek a hitel- és pénzpiacok kiolvasztása érdekében, annak biztosítására, hogy a bankok és a pénzintézetek likvid eszközökhöz, tőkeforrásokhoz jussanak.

Kinyilvánították, biztosítják, hogy a bankok és a nagyobb pénzintézmények szükség esetén tőkéhez juthatnak a köz- és a magánforrásokból; a cél a bizalom helyreállítása és annak lehetővé tétele, hogy továbbra is hiteleket nyújthassanak a háztartásoknak és vállalatoknak.

Garancia

A G7-csoport pénzügyi vezetői azt is vállalták: garantálják a nemzeti betétbiztosítási programok szilárd működését, hogy az ügyfelek biztosak legyenek betéteik biztonsága felől. Végül kötelezettséget vállaltak, hogy ahol ez megfelelő, lépést tesznek a másodlagos jelzálog- és egyéb értékpapírosított termékek piacainak újraindítására.

Hangsúlyozták, hogy az eszközök pontos felmérésére és átlátható feltárására, továbbá a könyvelési szabályok következetes végrehajtására van szükséges. Azt is leszögezték: úgy kell eljárni, hogy közben védelmezzék az adófizetőket és elkerüljék a más országokra nézve káros hatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik