Nagyvilág

Berágott Oroszország az ENSZ-re

Moszkva azzal vádolta csütörtökön az észak-atlanti szövetséget (NATO) és a világszervezetet (ENSZ), hogy titokban egyezséget készít elő együttműködésének erősítéséről, nem is tájékoztatva róla Oroszországot, a Biztonsági Tanács állandó tagját.

Moszkva azonban tud a készülő egyezményről, és elvárja, hogy bemutassák annak dokumentumait az ENSZ-tagállamoknak – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter. A tagállamoknak jogukban áll áttekinteni a készülő egyezséget, de eddig nem kaptak erre lehetőséget, pedig a két szervezet titkárságai már aláírták titokban az egyezség okmányait – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Andrej Nyesztyerenko orosz külügyi szóvivő szerint az ENSZ vezető tisztségviselői megszegték szavukat. „A legmagasabb szinten biztosítottak bennünket a világszervezet titkárságán, hogy nem írnak alá ilyen dokumentumot előzetes értesítésünk nélkül” – hangsúlyozta.

Az ENSZ és a NATO megállapodása nem igényli a tagállamok jóváhagyását – hangsúlyozta erre reagálva Michele Montas ENSZ-szóvivő. A szóban forgó ENSZ-NATO-nyilatkozat csupán keretet biztosít a két nemzetközi szervezet eddigi konzultációinak és együttműködésének folytatásához. A világszervezetnek hasonló megállapodásai vannak az Európai Unióval és az Afrikai Unióval is – mondta.

James Appathurai, a NATO szóvivője tagadta, hogy mellőzték volna Moszkva tájékoztatását. A NATO tisztségviselői több csatornán is értesítették a készülő egyezségről, például Dmitrij Rogozinon, Oroszország NATO-nál akkreditált állandó képviselőjén keresztül – szögezte le a szóvivő.

Orosz lapok és hírügynökségek úgy idézték pénteken Rogozint, hogy Oroszország törvénytelennek tekinti a „titkos egyezséget”. Szavai szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár túllépte hatáskörét, amikor aláírta (szeptember 23-án) a dokumentumot, ezért Moszkva követelni fogja Ban tevékenységének kivizsgálását.

Megítélése szerint a szóban forgó egyezség különleges felhatalmazást ad a NATO-nak arra, hogy világszerte műveleteket hajtson végre, „szinte már az ENSZ helyetteseként járjon el” a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos kérdésekben, és ezzel „szabad kezet ad” az észak-atlanti szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik