Külföld

Berágott Oroszország az ENSZ-re

admin
admin

2008. 10. 10. 08:43

Moszkva azzal vádolta csütörtökön az észak-atlanti szövetséget (NATO) és a világszervezetet (ENSZ), hogy titokban egyezséget készít elő együttműködésének erősítéséről, nem is tájékoztatva róla Oroszországot, a Biztonsági Tanács állandó tagját.

Moszkva azonban tud a készülő egyezményről, és elvárja, hogy bemutassák annak dokumentumait az ENSZ-tagállamoknak – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter. A tagállamoknak jogukban áll áttekinteni a készülő egyezséget, de eddig nem kaptak erre lehetőséget, pedig a két szervezet titkárságai már aláírták titokban az egyezség okmányait – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Andrej Nyesztyerenko orosz külügyi szóvivő szerint az ENSZ vezető tisztségviselői megszegték szavukat. „A legmagasabb szinten biztosítottak bennünket a világszervezet titkárságán, hogy nem írnak alá ilyen dokumentumot előzetes értesítésünk nélkül” – hangsúlyozta.

Az ENSZ és a NATO megállapodása nem igényli a tagállamok jóváhagyását – hangsúlyozta erre reagálva Michele Montas ENSZ-szóvivő. A szóban forgó ENSZ-NATO-nyilatkozat csupán keretet biztosít a két nemzetközi szervezet eddigi konzultációinak és együttműködésének folytatásához. A világszervezetnek hasonló megállapodásai vannak az Európai Unióval és az Afrikai Unióval is – mondta.

James Appathurai, a NATO szóvivője tagadta, hogy mellőzték volna Moszkva tájékoztatását. A NATO tisztségviselői több csatornán is értesítették a készülő egyezségről, például Dmitrij Rogozinon, Oroszország NATO-nál akkreditált állandó képviselőjén keresztül – szögezte le a szóvivő.

Orosz lapok és hírügynökségek úgy idézték pénteken Rogozint, hogy Oroszország törvénytelennek tekinti a „titkos egyezséget”. Szavai szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár túllépte hatáskörét, amikor aláírta (szeptember 23-án) a dokumentumot, ezért Moszkva követelni fogja Ban tevékenységének kivizsgálását.

Megítélése szerint a szóban forgó egyezség különleges felhatalmazást ad a NATO-nak arra, hogy világszerte műveleteket hajtson végre, „szinte már az ENSZ helyetteseként járjon el” a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos kérdésekben, és ezzel „szabad kezet ad” az észak-atlanti szervezetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.