Nagyvilág

Macedónia is elismerte Koszovót

Montenegró után Macedónia is elismerte csütörtökön Koszovó függetlenségét. "A Koszovó elismerésére vonatkozó döntés (...) alapos politikai megfontolás eredménye" - áll a macedón kormány ülése után Szkopjéban kiadott közleményben.

Előzőleg Antonio Milososzki külügyminiszter közölte újságírókkal, hogy Macedónia elismeri Koszovó függetlenségét.

“A kormány úgy döntött, hogy elismeri Koszovó szuverenitását és integritását” – jelentette ki a külügyminiszter a kabinet tanácskozása után. “Reméljük, hogy Belgrád megérti döntésünket” – mondta tette hozzá a külügyminiszter.

A kormányülést megelőzően a macedón parlament határozatot fogadott el, amelyben felszólítja a kormányt Koszovó függetlenségének elismerésére.

Az Egyesült Államok üdvözölte, hogy Montenegró és Macedónia elismerte Koszovó függetlenségét. Sean McCormack külügyi szóvivő kijelentette: “Az elismerés elmélyíti a délkelet-európai országok javát szolgáló regionális együttműködést és megkönnyíti a térség integrációját az euroatlanti szervezetekbe”.

Montenegróval és Macedóniával együtt 50 ország – közöttük 22 európai uniós tagállam – ismerte el eddig az egykori dél-szerbiai tartomány függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik