Nagyvilág

A NATO-vezér nem büntetné Oroszországot

A NATO főtitkára az észak-atlanti szövetség átalakítására és korszerűsítése hívja majd fel a védelmi miniszterek figyelmét a budapesti tanácskozáson. Jaap de Hoop Scheffer szerint nem feladata a NATO-nak Oroszország büntetése Grúzia miatt.

A NATO-főtitkár még Brüsszelben adott interjút a Népszabadságnak, ebben egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a globális pénzügyi válság okozta költségvetési nehézségek ellenére, a közös értékek védelmére és a szövetség XXI. századi átformálására többet kell költeniük a tagországoknak.

Jaap de Hoop Scheffer szerint az észak-atlanti szövetség úgy tud elébe menni a rendkívül sokrétű új kihívásnak, ha folyamatossá teszi a politikai egyeztetést. Többet kell tennünk, nemcsak a katonai kiadások növelésével, hanem az erők használhatóságának fejlesztésével is – fogalmazott a főtitkár, aki szerint Afganisztánban még hosszú éveken át jelen kell lennie a szövetségeseknek.

Közölte, nem tagadja, hogy a katonai kihívás jelentős, ám úgy vélte, a végső megoldás nem katonai, hanem politikai lesz az újjáépítés és a nemzetépítés nyomán. Ez a folyamat katonai támogatást kíván, ezért Afganisztánban kell maradnunk a belátható jövőben – tette hozzá.

Személyes véleményeként azt mondta, úgy látja, hogy a kábítószer-termelés közvetve veszélyezteti a NATO-katonák életét, ezért az ISAF-erőknek részt kell venniük e tevékenység felszámolásában az afgán hatóságok oldalán.

Jaap de Hoop Scheffer a grúziai eseményekkel összefüggésben úgy vélte, a NATO-nak nem feladata Oroszország büntetése, feladata viszont Grúzia támogatása. Mint mondta, a NATO Grúziával építi a katonai-politikai kapcsolatokat, Oroszországgal viszont partneri viszonyban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik