Nagyvilág

A NATO-vezér nem büntetné Oroszországot

admin

2008. 10. 09. 07:00

A NATO főtitkára az észak-atlanti szövetség átalakítására és korszerűsítése hívja majd fel a védelmi miniszterek figyelmét a budapesti tanácskozáson. Jaap de Hoop Scheffer szerint nem feladata a NATO-nak Oroszország büntetése Grúzia miatt.

A NATO-főtitkár még Brüsszelben adott interjút a Népszabadságnak, ebben egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a globális pénzügyi válság okozta költségvetési nehézségek ellenére, a közös értékek védelmére és a szövetség XXI. századi átformálására többet kell költeniük a tagországoknak.

Jaap de Hoop Scheffer szerint az észak-atlanti szövetség úgy tud elébe menni a rendkívül sokrétű új kihívásnak, ha folyamatossá teszi a politikai egyeztetést. Többet kell tennünk, nemcsak a katonai kiadások növelésével, hanem az erők használhatóságának fejlesztésével is – fogalmazott a főtitkár, aki szerint Afganisztánban még hosszú éveken át jelen kell lennie a szövetségeseknek.

Közölte, nem tagadja, hogy a katonai kihívás jelentős, ám úgy vélte, a végső megoldás nem katonai, hanem politikai lesz az újjáépítés és a nemzetépítés nyomán. Ez a folyamat katonai támogatást kíván, ezért Afganisztánban kell maradnunk a belátható jövőben – tette hozzá.

Személyes véleményeként azt mondta, úgy látja, hogy a kábítószer-termelés közvetve veszélyezteti a NATO-katonák életét, ezért az ISAF-erőknek részt kell venniük e tevékenység felszámolásában az afgán hatóságok oldalán.

Jaap de Hoop Scheffer a grúziai eseményekkel összefüggésben úgy vélte, a NATO-nak nem feladata Oroszország büntetése, feladata viszont Grúzia támogatása. Mint mondta, a NATO Grúziával építi a katonai-politikai kapcsolatokat, Oroszországgal viszont partneri viszonyban van.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.