Nagyvilág

Obama és McCain egymást hibáztatták

A demokrata párti Barack Obama a kedd esti második amerikai elnökjelölti vitában úgy vélte: vetélytársa, a republikánus John McCain ugyanazt a 8 évi hibás gazdaságpolitikát képviseli, amely George Bush elnök nevéhez fűződik és amely a mostani pénzügyi válsághoz vezetett.

McCain közölte, a válságból való kilábalásra neki van terve, amely nem Obama, nem Bush, hanem az ő javaslata. Azt mondta, fel kell vásárolni a rossz hiteleket, de egyetlen amerikai adóit sem lehet emelni.

Obama és McCain három televíziós vitája közül a másodikat a Tennessee állambeli Nashville-ben, a Belmont Egyetemen tartották meg szűk négy héttel a november 4-i választás előtt.

A bel- és külpolitikai témákat egyaránt felölelő kérdéseket az interneten beérkezett több ezer kérdés alapján a vitát vezető Tom Brokaw, az NBC News moderátora állította össze, és az előzetesen a Gallup közvélemény-kutató intézet által kiválasztott közönség tagjai olvasták fel.

Legközelebb jövő szerdán vitáznak (MTI/EPA)

Legközelebb jövő szerdán vitáznak (MTI/EPA)

Obama kifejtette, hogy Amerika a 30-as évekbeli nagy depresszió óta a legsúlyosabb gazdasági válságba jutott. Azt ígérte, hogy elnökként az amerikaiak 95 százaléka számára adócsökkentést fog kezdeményezni és kormánya nem engedni meg, hogy a kisegített cégek vezetői rendkívüli jutalmakban részesüljenek. McCain a Wall Street-i mohóságot, korrupciót és részrehajlást okolta a válságért. Azt mondta, a felvásárolt rossz lakáshiteleket újra tárgyaltatná, hogy segítsen a bajba jutott háztulajdonosoknak.

Liberális elemzők szerint a kedd esti vita volt McCain egyik utolsó esélye, hogy megfordítsa az elnökválasztási versenyt, hiszen az utóbbi néhány hétben Obama, akit a közvélemény alkalmasabbnak tart a gazdasági válság kezelésére, előnyre tett szert. Az utóbbi napok lejárató jellegű üzenetei után a Gallup friss adatai szerint Obama országosan 51-42 arányban vezet, és több úgynevezett kulcsfontosságú, ingadozó államban is McCain előtt van.

John McCain – akinek Obamával szemben hagyományosan erőssége a könnyedebb választógyűlési vitaforma – némileg otthonosabban mozgott a bensőséges hangulatú találkozón. Egyebek mellett arra helyezte a hangsúlyt, hogy neki egy sor kétpárti kezdeményezése volt a múltban, míg Obama a szenátus egyik legliberálisabb tagja, aki ezért nem alkalmas arra, hogy együttműködést alakítson ki a republikánusokkal. Mindketten azt ígérték, hogy segítséget nyújtanak a gazdasági válság miatt aggódó középosztálynak, és mindketten Warren Buffettet, a legendás omahai befektetőt nevezték meg lehetséges pénzügyminiszternek.

Obama kijelentette, hogy Amerikának meg kell változtatni
a Bush-McCain-féle külpolitikát, szövetségeseivel együttműködve kell alakítania politikáját. McCain azzal érvelt, hogy Amerika, ha Obama tanácsára kivonult volna Irakból, a jelenleginél sokkal súlyosabb helyzetben találta volna magát.
A két elnökjelölt harmadik, utolsó televíziós vitáját a külpolitika témakörében jövő szerdán rendezik meg a New York-i Hofstra Egyetemen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik