Nagyvilág

Meghosszabbították Hodorkovszkij vizsgálati fogságát

Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz (Jukos) olajkonszern volt tulajdonosának vizsgálati fogságát újra - immár nyolcadszor - meghosszabbította szerdán egy csitai bíróság, ezúttal február 2-áig.

Szemjon Rozenbaum, Hodorkovszkij ügyvédje bejelentette: megfellebbezi a döntést. Maga Hodorkovszkij azt mondta, a vizsgálati fogság meghosszabbítása sérti a jogait, azért is, mert a fogház börtön, míg az előző ítéletben kihirdetett (a kevésbé szigorú) büntetését büntetőtáborban töltené, de ott is nyugodtan ismerkedhetne a vádirattal.

Hodorkovszkijt, aki addig Oroszország leggazdagabb embere volt, 2005-ben ítélték 8 évi szabadságvesztésre, de 2006-ban a csitai büntetőtáborba szállították, ahol ítélete letöltése közben vizsgálati fogságban tartják, mivel újabb nyomozás folyik ellene. Ezúttal 450 milliárd rubelnek és 7,5 milliárd dollárnak 1998 és 2004 között történt tisztára mosásának vádjával. Az elítélt jelenleg a 168 kötetes vádirattal ismerkedik.

Ügyvédje elmondta: az ügyben a nyomozás 2007 februárjában befejeződött, vagyis az ügyészség érvelésével ellentétében védence már nem akadályozhatja azt, és nem semmisíthet meg bizonyítékokat. Emellett, amikor idén elvben lehetővé vált volna Hodorkovszkij feltételes, előzetes szabadlábra helyezése, akkor a vizsgálati fogságot nevezték meg kizáró tényezőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik