Nagyvilág

Tíz százalék alatt az elutasított amerikai vízumkérelmünk

Biztosan tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt pénzügyi évben, ezzel az utolsó kritérium is teljesült ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az amerikai vízummentességi programhoz - közölte a budapesti amerikai nagykövetség.

Az amerikai külügyminisztérium elsődleges számításai azt mutatják, hogy a magyar vízumkérelmek elutasítási aránya nagyjából nyolc százalék körül alakult. Ez az utolsó kritérium ahhoz, hogy Magyarország csatlakozhasson a vízummentességi programhoz – hangsúlyozta a nagykövetség.

Ahhoz, hogy a magyarok vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba, még egy technikai feltételnek kell teljesülnie: teljes mértékben el kell indítani az amerikai utasnyilvántartó rendszert, az ESTA-t – tette hozzá a diplomáciai képviselet.

A rendszer működőképességéről a belbiztonsági minisztérium hamarosan jelentést készít a kongresszusnak, ezt követően születhet meg a határozat Magyarország csatlakozásáról a vízummentességi programhoz – tájékoztatta az MTI-t a nagykövetség.

Az amerikai kormány arra számít, hogy a magyar turisták és üzletemberek hamarosan vízummentesen utazhatnak majd az Egyesült Államokba – közölte a diplomáciai képviselet.

Az információkat az amerikai nagykövet is megerősítette. April H. Foley az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) keddi rendezvényén újságíróknak arról beszélt, hogy ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Magyarország csatlakozhasson a vízummentességi programhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik