Nagyvilág

Putyin nem akar több Putyin utcát

Az orosz miniszterelnök azt szeretné, ha nem neveznének el róla több utcát, és nem állítanának a tiszteletére több szobrot - mondta hétfőn Vlagyimir Putyin szóvivője.

A két egymás utáni négyéves elnöki periódus leteltével május óta kormányfőként ténykedő Putyin népszerűsége töretlen Oroszországban. Bírálói azonban megjegyzik, hogy egyes tisztségviselők a szovjet időkre emlékeztető személyi kultuszt teremtenek körülötte.

Vasárnap óta az orosz kormányfő nevét viseli a csecsen főváros, Groznij egyik sugárútjának egy szakasza. “Putyin szilárd akaratának köszönhető, hogy Csecsenföld nem vált a terrorizmus hídfőállásává” – hangoztatta Ramzan Kadirov csecsen elnök, miután személyesen adta át a forgalomnak a Győzelem utcájáról Vlagyimir Putyin körútra átkeresztelt útszakaszt.

Az orosz kormányfő azt mondta, nincs joga, sem lehetősége nyomást gyakorolni másokra, de ha rajta múlt volna, nem róla nevezik el az utat – közölte Putyin szóvivője. Dmitrij Peszkov hozzáfűzte, nemcsak Putyinról elnevezett utcákról van szó; az utóbbi évek alatt számos szobrot emeltek a tiszteletére, tankönyvek borítójáról mosolyog, a kormányfő azonban ezt az egészet nem helyesli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik