Nagyvilág

Egy horvát tábornok ügyvédjének lányát lőtték le

Lelőtték hétfőn reggel Zágráb központjában a sikkasztással vádolt Vladimir Zagorec volt tábornok ügyvédjének lányát. Stjepan (Stipe) Mesic államfő a bűntény miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.

Az áldozat Ivana Hodak 26 éves ügyvédbojtár. Holttestét egy épületben találták meg, szemtanúk egy 30-35 év körüli férfit láttak kirohanni a házból, de lövéseket nem hallottak. A gyilkosság színhelyétől alig 100 méterre van a zágrábi rendőrség központja.

Stipe Mesic horvát elnök, aki a franciaországi Evianban tartózkodik egy tanácskozáson, szerdára összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, tekintettel arra, hogy június óta ez már a negyedik brutális bűntény a horvát fővárosban.
Júniusban egy újságírót vertek össze baseballütőkkel, s két üzletembert is támadás ért. A hatóságok egyelőre nem akadtak nyomra.

Az Európai Unió jó ideje megkülönböztetett figyelemmel kíséri a nyugat-balkáni EU-tagjelölt ország igazságügyi teljesítményét, különös tekintettel a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc visszásságaira.

miniszterek is buktak

A horvát kormányfő hétfőn felmentette hivatalából a belügyi és az igazságügyi tárca vezetőjét, valamint az országos rendőrparancsnokot a zágrábi gyilkosság miatt.
Berislav Lonceric belügyminiszter és Ana Lovrin igazságügyi miniszter, valamint Marijan Benko menesztését még jóvá kell hagynia a horvát parlamentnek, de ez már csak formalitás.

Veszedelmes viszonyok

Ivana Hodak Zvonimir Hodak ügyvéd és Ljerka Mintas Hodak korábbi horvát miniszterelnök-helyettes lánya volt.
Az apa sokat sejtetően annyit mondott újságíróknak: “találgassanak, ki van a gyilkosság mögött”. A lány nyár óta Zagorec ősellenségének, Hrvoje Petracnak az ügyvédjével folytatott viszonyt. (Petracot korábban elítélték, mert elraboltatta Zagorec fiát.)

Zvonimir Hodak védencét, a volt horvát védelmiminiszter-helyettes Zagorecet több millió eurós sikkasztással és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. A 2000 óta Bécsben élő extábornokot a múlt héten adták ki Horvátországnak az osztrák hatóságok.

Fegyvernepper

A nyugalmazott tábornok az 1991-95-ös horvátországi háború idején a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből – a zágrábi ügyészség vádirata szerint – több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott.

A volt tábornok pénztőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette az utóbbi években. A horvát sajtó szerint Zagorec körülbelül 26 millió eurós vagyonával a balkáni ország egyik leggazdagabb embere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik